Predĺženie záruky vozidla – áno alebo nie?

letné pneumatiky

Kúpili ste si nové alebo veľmi zánovné vozidlo u oficiálneho predajcu a ponúkajú vám predĺženie záruky? Aj napriek vyššej cene je dobré nad touto možnosťou pouvažovať. Pozrite sa spoločne s nami na fakty, ktoré vám priblížia výhody a nevýhody predĺženej záruky na vozidle.

letné pneumatiky

Aj zánovné auto sa môže pokaziť

Keď kupujete auto od oficiálneho predajcu (napríklad ročnú jazdenku), na 99.9 % sa môžete spoľahnúť, že auto nebolo búrané, stočené, ani kradnuté. Žiadny predajca by si nedovolil spraviť si hanbu tým, že by ponúkal podobné vozidlo. Pravdepodobne si teda doveziete domov nejaké novinárske, predvádzacie, alebo manažérske vozidlo s cca 40 000 kilometrami. Aj tam sa však môže všeličo pokaziť.

Koľko stojí predĺžená záruka?

Štandardná záruka na autá môže trvať napríklad 2 roky alebo do 50 000 kilometrov. Do konca záruky vášho vozidla teda zostáva približne rok a 10 000 kilometrov. Ak si ju budete chcieť predĺžiť o ďalších 20 000 kilometrov alebo ďalšie 2 roky, zaplatíte napríklad 300 eur. Toto sa však môže naozaj veľmi líšiť od značky a ceny vozidla a aj konkrétnej záruky a jej poskytovateľa.

Čo si k tomu ešte prirátať?

Pravidelný servis. Aby vám záruka platila, budete pravdepodobne musieť raz do roka navštíviť autorizovaný servis, kde vám skontrolujú celé auto, všetky komponenty, pneumatiky, vymenia vám olej a filtre… a vypýtajú si 300 eur. Bežná prax u väčšiny predajcov áut. Je to však len malá daň za to,  že nemáte s autom v podstate žiadnu starosť.

Čo v prípade poruchy?

Všetko závisí od konkrétnej zmluvnej spoločnosti a následne od konkrétnej zmluvy. Je však bežné, že v prípade poruchy vášho auta, napríklad počas cesty na dovolenku, dostanete náhradné vozidlo, odtiahnutie vášho vozidla do najbližšieho servisu a ešte aj hradené ubytovanie. Samozrejmosťou je aj oprava a náhradné diely potrebné na spojazdnenie vášho vozidla.

Nepreceňujte nové auto

Aj úplne nové auto sa môže ľahko pokaziť. Aj keď to nemusí byť práve porucha motora, predĺžená záruka spolu s havarijným poistením vám pomôžu napríklad aj pri defekte pneumatík alebo poškodení hliníkových diskov pri zrážke so zverou. Pri kúpe vášho auta sa rozhodne informujte o možnosti predĺženej záruky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *