Jazda po diaľnici – ako šetriť spotrebu?

hliníkové disky

Dochádzate každý deň do práce 10, 20, 50 alebo 100 kilometrov? Cena za pohonné hmoty stále stúpa a ak je od nej závislé vaše dochádzanie do práce, často stojí za zváženie, či sa vám tá či oná práca v inom meste vôbec oplatí. Ako aspoň trochu ušetriť na pohonných hmotách pri pravidelnom dochádzaní po diaľnici?

hliníkové disky

Klimatizácia

Nonstop zapnutá klimatizácia nie je zdravá pre vás, ani pre vaše auto. Ak ju pravidelne nečistíte (čo nerobí väčšina vodičov), koluje v nej veľké množstvo baktérií a ľahko sa vám dostanú do tela. Okrem toho výrazne ovplyvňuje vašu spotrebu. Auto treba vychladiť za pár minút a následne klímu opäť na pár desiatok minút vypnúť.

Otvorené okienka

Hlasnou hudbou na diaľnici nikoho neohúrite, skôr sa vám vysmejú, že jazdíte ako kolotočár. Okrem toho zvyšujete odpor vzduchu, ktorý musí vaše auto prekonať, a tým pádom nepriamo zvyšujete aj jeho spotrebu (a ako bonus znefunkčňujete klimatizáciu).

Zbytočný náklad

Vozíte v kufri kosačku, náradie zo stavby, fóliu vody a sezónne prezutie? Preč s tým. Každý kilogram navyše musí auto uniesť a tým pádom si potiahne aj viac benzínu alebo nafty. Pri dlhších cestách sú to naozaj citeľné rozdiely.

Posúvanie v kolónach

Plyn na podlahu a následné dupanie na brzdu nie je vôbec úsporné. V kolónach sa vždy pohybujte čo najviac plynulo, aj keď to ostatní vodiči okolo vás nepoznajú a tlačia sa dopredu svetelnou rýchlosťou.

Tempomat

Aj keď veľa šoférov povie, že vie jazdiť úspornejšie ako tempomat, nie je to pravda. Moderné tempomaty v nových autách využívajú maximálny potenciál rýchlosti auta a vstrekovaného paliva tak, aby minimalizovali spotrebu. Ak máte tempomat, používajte ho.

Pneumatiky a disky

Letné pneumatiky sú na leto, zimné pneumatiky na zimu. Drať zimné v lete znamená vyššiu spotrebu. Malý rozdiel v spotrebe dokážu spraviť aj hliníkové disky. Najdôležitejšie však je nejazdiť na starých, tvrdých a ojazdených pneumatikách.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *