Najčastejšie chyby šoférov, ktorými trápia svoje auto

Zlozvyky šoférov

Zlozvyky za volantom trápia pravdepodobne každého jedného šoféra. Nie všetky sú nebezpečné, niektoré môžu poškodiť vaše auto a niektoré dokonca zapríčiniť nehodu. Dnes sa pozrieme na tie, ktoré sme vyhodnotili ako najčastejšie sa vyskytujúce.

Zlozvyky šoférov

Neutrál po ceste z kopca

Idete dole z horskej chaty, v ktorej ste trávili predĺžený víkend alebo lyžovačku? Máte zaradený neutrál, stojíte na brzde a pomaly sa vám zdá, že tie brzdy začínajú smrdieť? Čo tak zaradiť dvojku a nechať auto, aby brzdilo motorom? Na brzdu tak budete musieť dupnúť len príležitostne.

Neustále státie na brzde/spojke na križovatke

Niektoré križovatky sú známe tým, že sa na červenej stojí aj 3 minúty. Ak navyše stojíte v kolóne áut, ktorá neprejde na jednu zelenú naraz, môžete si len v križovatke postáť aj 6, 9 alebo 12 minút. Naozaj chcete celý tento čas stáť na spojke, alebo v prípade automatu na brzde? Zaraďte tam neutrál a zatiahnite ručnú na prvý zúbok. Auto vám poďakuje.

Dusenie motora

Jazdíte stále pod 1500 otáčok, aj keď máte benzínové auto? No, možno máte na 100 km nižšiu spotrebu o 0,01 litra, ale váš motor dostáva riadne zabrať. Podobne, ako dostávajú pri vysokých vibráciách zabrať aj ostatné súčasti vášho auta. Ani vysoké otáčky nie sú pre motor práve zdravé – rovnako, ako pre vašu spotrebu.

Zaťahovanie ručnej brzdy nasilu

Bájny a všetkým známy zvuk zatiahnutia ručnej brzdy so sebou nenesie nič dobré. Nabudúce radšej stlačte tlačidlo na ručnej brzde, páku potiahnite hore, a tlačidlo uvoľnite. Rovnaký postup, ako aj pri povoľovaní brzdy, je pre jednotlivé súčiastky oveľa príjemnejší.

Jazda na podhustených pneumatikách

Pri prezúvaní zimných a letných pneumatík si veľa šoférov neoverí stav ich nahustenia. Ak máte kontrolu tlaku v pneumatikách, auto vás na to upozorní. Ak nie, vezmite merač alebo skočte na najbližšiu benzínku a kolesá si radšej dofúknite.

vyberte si z nasej ponuky vyhodne pneumatiky najlepsich znaciek

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *