Skutočne potrebujete pohon 4×4?

Pohon 4x4

V dnešnej dobe, kedy európskemu automobilovému trhu vládnu SUV a crossovery, sa ľudia čím ďalej tým viac naháňajú za pojmom 4×4. Pohon všetkých štyroch kolies je určite faktor, ktorý autám pridáva na ich univerzálnosti, no naozaj je to vec, bez ktorej sa nezaobídete?

Pohon 4x4

Kto 4×4 reálne potrebuje

Pohon všetkých štyroch kolies je nevyhnutný v dvoch situáciách. Pri presune po skutočne náročnom teréne (nie poľné cesty) a pri ceste na miesta so silnými snehovými prehánkami a prudkým sklonom vozovky. Ak nejazdíte ťažký terén a prudké svahy v zime, 4×4 pravdepodobne nevyužijete.

Aké sú naše možnosti?

Pohon všetkých štyroch kolies je dostupný vždy len pri niektorej modelovej rade konkrétneho výrobcu áut. Štandardne býva zvykom, že tento pohon sa musí spájať s výkonnejšou verziou motora, ktorý sám o sebe stojí viac, ako základná možnosť. Ak si pripočítame ešte aj cenu samotného pohonu, prípadne aj automatickej prevodovky, výsledná cena nového auta nám môže ľahko narásť aj o 5 000 €.

Začína to zimnými gumami

Ak chcete napríklad v zime jazdiť podobne suverénne, ako jazdia autá s pohonom všetkých štyroch kolies, začnite kvalitnými pneumatikami. Nové zimné pneumatiky s dostatočným dezénom vás vyvezú na Slovensku takmer všade. V prípade skutočne veľkej snehovej kalamity ich ľahko dovybavíte snehovými reťazami, s ktorými nebude problém prejsť ani ti najčastejšie upchaté horské priesmyky Nízkych Tatier.

Kontrola trakcie

Niektoré automobilky do svojich malých crossoverov inštalujú aj asistentov, ktorí vám dovolia zmeniť nastavenie kontroly trakcie na vašom vozidle elektronicky. Jednoducho si vyberiete z jazdných režimov piesok/sneh/blato alebo asfalt a auto sa dostane z miesta, kde zapadlo, výrazne jednoduchšie.

Pokročilé asistenčné systémy

Nezabúdajme ani na iné doplnky, ktorými sa môžu pochváliť moderné autá. Obyčajný asistent rozjazdu do kopca vám môže pomôcť v kolóne hore na Štrbské Pleso nezapadnúť a nerozbiť prednú masku autu, ktoré stojí za vami.

Ak vás naše argumenty nepresvedčili, prevezte sa niekedy po lazoch na Orave alebo Kysuciach. Koľko z tých Favoritov, ktoré sú zaparkované vo dvoroch chát, má podľa vás 4×4?

Prajeme veľa šťastných kilometrov na cestách!

prejst na ponuku pneumatik za najlepsie ceny

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *