Prezúvanie pneumatík? Toto všetko sa môže pokaziť

prezúvanie pneumatík

Prezúvanie pneumatík, ktoré nie sú na diskoch, je vždy lepšie nechať na autorizovaný servis. Majitelia sezónneho prezutia na diskoch si môžu pneumatiky prezuť bez problémov aj doma. Na čo všetko treba pri prezúvaní myslieť a čo sa môže pokaziť?

prezúvanie pneumatík

Pozor na úrazy

Najčastejšou chybou, ktorú robia majitelia áut pri prezúvaní sezónnych gúm, je zlé umiestnenie zdviháka. Ten dokážu často oprieť o miesta, ktoré naň nie sú prispôsobené. Autu sa často nestane vôbec nič (teda ak neopriete hever o nádrž), no ak je umiestnený krivo alebo na nerovnom povrchu, veľmi ľahko sa vám z neho auto môže zošmyknúť. Nie vždy to končí tragicky, no často vám celá váha auta padne napríklad na ruku alebo prsty, z čoho vyplynú krásne zlomeniny s dobou liečenia niekoľko týždňov.

Poškriabané disky

Tento bod platí skôr len pre domácich majstrov, ktorí majú doma prezúvačku a nie sú ochotní zaplatiť 20 eur za prezutie v servise. Gumy sa snažia prezuť svojpomocne a výsledkom je často poškriabaný elektrón. Či sa nám to páči alebo nie, hliník je jednoducho mäkký materiál. Pri dorážaní pneumatiky na disk napríklad kladivom alebo jej vyzúvaní páčidlom môžete z krásnych diskoch spraviť úplný šrot. Tento postup rozhodne neodporúčame.

Geometria je neznámy pojem

Geometria vášho auta je pojem, ktorý v mnohých menších autoservisoch jednoducho nepoznajú. Pri zle nastavenej geometrii sa viac opotrebujú vaše pneumatiky, zvýši sa spotreba vášho auta, a okrem toho sa môžu vyskytnúť mnohé ďalšie nečakané situácie. Opäť je to dôvod, prečo nenechať gumy prezúvať Joža z Horného Konca, ale radšej auto zaviezť do servisu, kde vám po prezutí skontrolujú a prípadne aj nastavia geometriu.

Poškodenie pneumatík

V neposlednom rade hrozí najväčšie nebezpečenstvo práve vašim pneumatikám. Pri neopatrnom prezúvaní je možné vytvoriť na plášti trhliny, ktoré sa môžu postupne zväčšovať a roztrhnúť celú pneumatiku v tom najnevhodnejšom okamihu – napríklad pri vysokej rýchlosti na diaľnici. Sami si nedokážete ani objektívne zhodnotiť stav pneumatík. Zručný mechanik v servise vám okamžite povie, či sú pneumatiky ešte bezpečné, alebo ich treba dať na odpis.

Nechajte to na odborníkov

Jarné prezúvanie tento rok radšej vložte do rúk odborníkov. Ušetríte svoj čas, nervy, nebudete riskovať poranenie a v konečnom dôsledku ušetríte aj peniaze. Ak sú vaše pneumatiky už v poslednom štádiu života, pokojne si vyberte nové letné gumy z našej ponuky.

Zničili vám pneumatiky? Vyberte si nové

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *