Viete vyriešiť nebezpečné situácie na ceste?

Viete vyriešiť nebezpečné situácie na ceste?

Myslíte si, že patríte medzi skúsených šoférov? Dajte si ružové okuliare z očí dole. Pokiaľ nenajazdíte aspoň 30 000 kilometrov ročne a nezažijete nejaké tie nebezpečné situácie, ktoré vyžadujú vašu rýchlu reakciu, nemôžete sa považovať za dobrého šoféra. My sme pre vás pripravili 5 situácií, ktoré vám môžu cez zimu znepríjemniť jazdu autom a navrhli sme pre vás aj najlepšie riešenia.

Viete vyriešiť nebezpečné situácie na ceste?

Ako sa vyhrabať zo snehu?

Ak nemáte 4×4 alebo nejaký elektronický systém na vyhrabanie, môže sa táto situácia stať veľmi nepríjemnou. Z priekopy vás, samozrejme, bude musieť niekto vytiahnuť, no ak ste len precenili hĺbku snehu a prešmykujete na mieste, existuje pár jednoduchých krokov, ako z toho von.

Ako prvé potrebujete trochu očistiť dezén od snehu. Následne okolo kolesa odhrabte všetok sneh, ktorý ešte nie je utlačený. Ak máte k dispozícii nejakú drevenú dosku alebo aspoň stlačenú plastovú fľašu, popodkladajte ich pod kolesá. Rovnako pomôže aj stará handra alebo sveter, ktoré poslúžia ako snehové reťaze. Pomalým záberom plynu sa zo snehu následne dostanete von.

Ako zvládnuť šmyk na ľade?

Pri nových autách sa o šmyk väčšinou postarajú asistenčné systémy. Už aj staré autá majú minimálne ABS, ktoré zabraňuje šmýkaniu pri prudkom brzdení. Ak však chcete mať skutočne istotu pri jazde, musíte poznať tieto dva tipy. Vždy sa pozerajte priamo pred seba a pevne držte volant. Pri samotnom šmyku nestrácajte hlavu, ale snažte sa auto nasmerovať preč z nebezpečenstva. Ak to nie je nutné, nepridávajte plyn a prudko nebrzdite, aby do vás zase nenabúralo ďalšie auto zozadu.

Čo robiť pri jazde v hmle oproti slnku?

Zapnúť hmlovky a ísť pomaly. Ak idete napríklad ráno po ceste priamo oproti slnku, cesta je mokrá a zamrznutá a ešte je aj ranná hmla, viditeľnosť je menšia ako meter. V takejto situácii neodporúčame ísť rýchlejšie ako 10 km/h. Pred vami sa v sekunde môže zjaviť búračka a následne už nič nezabráni tomu, aby ste sa aj vy ocitli v tej kope ako nová súčasť vrakov áut. Zadná hmlovka je dôležitá preto, aby aj autá idúce po vás videli, že idete pomaly.

Nevidíte nič cez sklá?

Zarosené, zamrznuté, špinavé, osolené. V zime je viditeľnosť znížená aj pre špinavé a ťažšie udržiavateľné sklá. Čo s tým?

  • Na zarosené sklá dajte pod sedačku do ponožky kilo ryže. Ryža vytiahne z auta vlhkosť. Ak máte čas, vždy vylejte (vysypte) sneh z gumených rohoží, nenechávajte ho po jazde v aute.
  • Na zamrznuté sklá použite odmrazovač. Kúpite ho na každej benzínke.
  • O špinavé a osolené okná sa postará kvalitná zimná zmes.

Zamrzla vám ručná?

Nejazdite s ňou. Auto naštartujte a nechajte ho bežať aj niekoľko hodín, kým ručná brzda nepovolí. Ak stojíte len pár metrov od garáže, skúste na ňom prejsť aj so zatiahnutou ručnou. Tých pár metrov autu neublíži a v garáži môžete zakúriť a pomôcť ručnej brzde odmrznúť.

Veríme, že sa do podobných situácií nedostanete, ale ak áno, tak dúfame, že vám naše tipy pomôžu.

nove zimné pneumatiky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *