Letné, zimné, alebo celoročné? Takto jazdia Slováci

Letné, zimné, alebo celoročné? Takto jazdia Slováci

Problematika sezónnej obuvi pre naše autá bude asi vždy nevyčerpateľnou témou. Na jednej strane máme milovníkov letných pneumatík, ktorí ohrozujú seba aj svoje okolie, na druhej máme milovníkov zimných, ktorí majú zase v lete dosť vysokú spotrebu. Pozrime sa na jednotlivé možnosti a ich možné dôsledky. Na konci článku máme pre vás ideálne riešenie.

Letné, zimné, alebo celoročné? Takto jazdia Slováci

Na letných celý rok

Najmä v južných okresoch Slovenska, kde máme sneh často len pár dní alebo týždňov v roku, jazdia vodiči s obľubou na letných pneumatikách. Riadia sa zákonom, že zimné gumy je nutné použiť len pri súvislej vrstve snehu alebo ľadu.

Avšak, od novembra až do marca nám na Slovensku mrzne bez rozdielu nadmorskej výšky. Stačí nájsť úsek cesty, na ktorom výdatne pršalo a cez noc to zamrzlo. Letné pneumatiky spravia z auta curlingovú guľu a vy môžete len dúfať, že to prežijete. Na letný pneumatikách sa v zime jednoducho nejazdí.

Celoročné sú najobľúbenejšie

Celoročné pneumatiky sú nejakým milým kompromisom medzi letnými a zimnými. V zime nemajú až také nebezpečné vlastnosti ako letné, v lete naopak nezvyšujú spotrebu tak ako zimné. Neodporúčame ich však Oravákom, Kysučanom, ani iným šoférom, ktorí žijú vo vyššej nadmorskej výške a každoročne zápasia s tonami snehu. Zimné pneumatiky sú v tomto nenahraditeľné.

Zimné len do hôr?

Tu sa pomaly dostávame k poslednému bodu. Zimné pneumatiky sú rozhodne neodmysliteľnou súčasťou bezpečnej jazdy aj v našej krajine a neplatí to len pre Slovákov na sever od Trenčína. Ak jazdíte len v Bratislave, pokojne vám postačia celoročné pneumatiky. Ak sa však rozhodnete ísť na dovolenku do Tatier, bez zimných to ani neskúšajte.

Kedy to môže byť nebezpečné

Najnebezpečnejšie situácie sú tie, ktoré nás prekvapia. Väčšinou ide o povrch, ktorý tvorí súvislá vrstva ľadu, no je zakrytá snehom. Na malej vrstve snehu sa môže jazdiť dobre aj s letnými gumami, no akonáhle je pod ňou schovaný ľad, jazda sa mení na šmýkanie.

Vyberte si nové pneumatiky

Nové pneumatiky dobrej kvality začínajú už na cene od 35 eur za kus. Za menej ako 200 eur tak môžete mať kompletne nové prezutie pre celé vaše auto na zimu. Pri nákupe spolu s diskami dostanete od nás vyváženie a montáž grátis + nemusíte chodiť do servisu. Kolesá si ľahko vymeníte aj doma. Vyberte si nové gumy ešte dnes.

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *