5 chýb, ktoré vodiči robia pred zimou

5 chýb, ktoré vodiči robia pred zimou

Tohtoročná dlhá a teplá jeseň sa okrem pomýlenej vegetácie podpísala aj na majiteľoch áut, ktorí mnohé dôležité úkony odkladali na poslednú chvíľu alebo na ne úplne zabudli. Ktoré činnosti to sú a ako sa podpísali pod stav našich štvorkolesových tátošov? Pozrime sa na päť úkonov, na ktoré ste možno zabudli a máte ešte čas ich dobehnúť.

5 chýb, ktoré vodiči robia pred zimou

Nevymenia kvapalinu do ostrekovačov

Existujú dva druhy šoférov. Tí, ktorí umývajú čelné sklo každých 15 minút, a tí, ktorí páčku od ostrekovačov nechytia do ruky aj celý rok. Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, môže sa stať, že pred zimou zabudnete domíňať letnú zmes a doliať tú zimnú. Letná vám pri jemnom mraze úplne nezamrzne, no zmení sa na želatínu, s ktorou si hadičky a motorčeky až tak ľahko neporadia.

V tomto prípade je dôležité nesnažiť sa na silu pretlačiť zmes von. Ako prvé dolejte do plna novú zimnú zmes a následne nechajte auto, nech sa zohreje. Hadičky do ostrekovačov sú v dostatočnej blízkosti motora a ten dokáže kvapalinu, ktorá je v nich, rozmraziť. Následne ju už len vytlačíte von. V prípade trysky na zadnom okne to môže byť väčší problém a odporúčame vám auto schovať do vyhriatej garáže na niekoľko hodín a počkať, kým zmes rozmrzne.

Neprezujú pneumatiky

Neprezuli ste sezónne pneumatiky? Okamžite to napravte. Jazda na letných gumách môže byť rovnako nebezpečná, ako jazda pod vplyvom. Auto sa v niektorých situáciách stáva neovládateľným. Čím skôr si zajednáte termín v servise, tým skôr vám zimné pneumatiky nahodia.

Nenavoskujú lak

Ak nechcete, aby vám auto rozkvitlo hrdzou alebo aby postupne strácalo svoj šmrnc, nezabudnite ho  pred zimou dať napastovať (alebo minimálne navoskovať na ručnej umývarke). Vosk ochráni vrchnú vrstvu laku a zabráni agresívnej soli, aby ju na miestach, ktoré už sú poškodené alebo oslabené od kamienkov, začala rozožierať.

Nevymenia olej a filter

Servisné prehliadky s výmenou filtrov a oleja by mali byť nastavené na určitý počet kilometrov alebo na určitý čas. Vo všeobecnosti sa odporúča meniť olej ideálne každých 12 mesiacov v prípade, že jazdíte menej. Zodpovední vodiči menia olej pred zimou aj po zime. Úplne však bude stačiť, keď autu doprajete nový olej pred zimou.

Nedajú prezrieť kúrenie a klimatizáciu

Po ceste do Chorvátska v lete by ste nechceli, aby vám odišla klimatizácia. Rovnako nepríjemné však je, ak vám auto v zime nedokáže kúriť. Pravidelné servisné prehliadky sú dôležité aj preto, že pri nich odhalia blížiace sa poruchy a dajú vaše auto do poriadku.

Prajeme vám veľa šťastných kilometrov na zasnežených cestách.

vyberte si z nasej ponuky vyhodne pneumatiky najlepsich znaciek

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *