Naučte sa jazdiť s nižšou spotrebou – tu robíte chyby

Ako jazdiť s nizšou spotrebou

Žerie vaše auto o 3 – 4 litre viac, než sú tabuľkové hodnoty od výrobcu alebo od predajcu? V takom prípade nemôžete zvaľovať všetku vinu na auto, klamlivú reklamu alebo na motor v zábehu. Chyba je jednoducho vo vás. Ako spotrebu reálne znížiť obyčajnými postupmi a ako sa zbaviť zlozvykov, ktorými ju zvyšujeme?

spotreba

Zbytočné rozbehy v kolóne

Slovensko je čím ďalej tým viac upchané. Naučte sa preto zodpovedne jazdiť v kolóne. Ak sa auto pred vami pohne, pohnite sa okamžite aj vy (aby sa pred vás niekto nezaradil z vedľajších pruhov v prípade, že ten váš ide rýchlejšie). Dôležité je, aby ste zbytočne nepridávali plyn a následne nebrzdili. Jednoducho sa opatrne pohybujte, udržujte si malú rýchlosť aj vzdialenosť a zastavte vždy za autom pred vami až vtedy, keď to je nutné. Takto zvládnete prejsť celú kolónu často aj bez pridania plynu.

Vyhadzovanie rýchlosti z kopca

Podľa najnovších testov je nezmysel vyhadzovať rýchlosť po ceste z kopca v prípade, že za klesaním nenasleduje ďalšie stúpanie. Ak áno, pokojne rýchlosť vyhoďte a nabratú rýchlosť využijete pri výjazde na ďalší kopec. Ak je pod kopcom už len rovinka, rýchlosť tam pekne nechajte a jazdite bez plynu. Motor dokonale dobrzdí vaše auto a tým pádom šetríte aj vaše brzdy. Auto so zaradeným rýchlostným stupňom má v takomto prípade nižšiu spotrebu. Výkyvy sú však skutočne len minimálne, no pri 100 000 kilometroch to môže spraviť aj niekoľko desiatok litrov.

Pomalé rozbehy

Sú zlé! Stojíte na stopke alebo dávate prednosť a odbočujete na hlavnú cestu? Hneď ako vyrovnáte auto dupnite na plyn až kým nedosiahnete požadovanú rýchlosť. Je totiž lepšie dosiahnuť 90 km/h do 10 sekúnd s plynom na podlahe, ako auto postupne rozbiehať s opatrnou nohou a dostať za tam za 30 – 40 sekúnd. Takýmito efektívnymi rozbehmi na prázdnej ceste dokážete spotrebu znížiť. Pred vstupom do obce alebo odbočením dajte dolu nohu z plynu v dostatočnej vzdialenosti alebo vypnite tempomat a čo najmenej brzdite.

Automat to za vás nevyrieši

Ak si myslíte, že auto s automatickou prevodovkou bude úspornejšie, ste na omyle. Ak raz jazdíte zle, nezachráni vás ani autopilot. Niektoré automaty majú dokonca písanú vyššiu spotrebu, ako auto s manuálom. Vyhýbajte sa chybám a spotreba bude dobrá na aute s akoukoľvek prevodovkou a s akýmkoľvek motorom.

Veľa robia aj pneumatiky

Ak jazdíte v lete na zimných pneumatikách, nečudujte sa, že máte vysokú spotrebu. Ak jazdíte v zime na letných, nečudujte sa, že ste dostali šmyk. Ak sú zlé ktorékoľvek, jednoducho ich vymeňte, napríklad za celoročné, ktoré majú uspokojivú spotrebu aj jazdné vlastnosti v zime. Objednávajte ešte dnes!

usetrite viac a vyberte si vyhodne celorocne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *