5 tipov pre rýchlu výmenu kolesa bez starostí

výmena pneumatiky

Výmena kolesa pri defekte môže byť pre ľudí, ktorí s tým nemajú skúsenosti, skutočnou nočnou morou. Ak však poznáte tie správne tipy a triky, zistíte, že tento úkon môže byť naozaj bezstarostný a nezaberie vám viac ako 5 minút, čo oceníte najmä v zlom počasí alebo na diaľnici, kde nie je práve bezpečné pohybovať sa mimo vozidla aj pri splnení všetkých bezpečnostných odporúčaní. Ako teda začať?

výmena pneumatiky

Nezabudnite na bezpečnosť

Ak sa chcete vyhnúť problémom s prezúvaním prepichnutého kolesa hneď na začiatku, nezabudnite na bezpečnostné pokyny. Zastavte s autom čo najbližšie pri kraji cesty, okamžite zapnite výstražnú funkciu všetkých smerových svetiel a z auta nevystúpte skôr, ako sa presvedčíte o 100 percentnej bezpečnosti v spätnom zrkadle. Povinnosť nosiť reflexnú vestu vo dverách auta tiež nie je len tak pre zábavu. Bez tej von ani nevychádzajte a majte ju vždy po ruke.

Skrutky odtiahnite nohami

Keď už pristúpite k samotnej výmene kolesa, nezabudnite použiť nohy. Nie, nebojte sa, nemusíte kľúč na matice držať medzi prstami na nohách. Princíp je veľmi jednoduchý. Väčšina matíc kolies je utiahnutých príliš silno, a ani statný chlap ich nedokáže odtiahnuť. Ak však chytíte kľúč na matice oboma vystretými rukami rukami, zohnete sa s vystretým chrbtom a následne spravíte drep, maticu dokáže ľahko odtiahnuť aj 50-kilová žena.

Malá pumpička vás môže zachrániť

Úspešne ste odmontovali koleso s defektom a nahodili ste rezervu? Gratulujeme. A kedy ste ju naposledy dofúkali? Malá ručná pumpa (pre majiteľov väčších áut a dodávok nie je problém voziť so sebou aj malý kompresor) vám pomôže rýchlo dofúkať rezervu a môcť tak bezpečne odísť. Navyše si ako bonus aj trochu zašportujete.

Neodtrhnite olejovú vaňu

Napríklad nesprávnym umiestnením heveru. Zdvihák má totiž presne definované miesto pri kolesách auta, na ktoré ho môžete umiestniť. Býva označené značkou alebo šípkou, vďaka ktorej viete, že postupujete správnym spôsobom. Neraz sa stalo, že majiteľ auta zdvíhal auto o výfuk, o dvere, alebo o olejovú vaňu či nádrž auta. Dôsledky vám, samozrejme, nemusíme vysvetľovať, no často to môže skončiť aj smrteľným úrazom pri páde auta na hlavu.

Okamžite vyhľadajte servis

Akonáhle máte auto pojazdné, vyhľadajte najbližší servis. Nevadí, že je drahší. Na rezerve domov z Chorvátska alebo z Álp určite neprídete. Akonáhle vám vymenia alebo opravia pneumatiku, môžete sa bezpečne vydať na ďalšie cesty.

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *