Jazdíte na celoročných gumách? Nezabudnite dofúknuť kolesá

jazda po asfalte

Prezúvacia sezóna vrcholí. Autoservisy, benzínky a prezúvacie stanice sú plné, o čom svedčia “vypredané” termíny a fronty pred ich bránami. Patríte k tým šťastlivcom, ktorí prezúvať nemusia? Napriek tomu by ste mali pneumatikám venovať určitú pozornosť.

jazdíte na celoročných gumách? nezabudnite dofúknuť kolesá

Neprezúvanie neznamená menej starostí

Milovníci celoročných pneumatík si užívajú jazdu bez zbytočných starostí. Je pravda, že celoročné pneumatiky nemajú na čistom ľade alebo v závejoch snehu až takú schopnosť brzdiť alebo vyhrabať sa z problémov, ako to dokážu poctivé zimné gumy. Rovnako v lete neprispievajú k lepšej spotrebe paliva tak, ako naopak letné. V našich končinách sú však celoročné gumy ideálnou alternatívou. Táto výhoda má však aj svoje temnejšie stránky.

Po zime sú gumy podhustené

Niektorí z vodičov si ani nespomenú na to, že sa treba o pneumatiky starať. Raz za čas vymenia olej, možno žiarovku a prípadne nejakú pokazenú súčiastku. Ak však najazdíte dosť kilometrov, odporúča sa kontrolovať tlak v pneumatikách minimálne každé 3 mesiace. Nedostatočný tlak spôsobuje, že sa auto nespráva na ceste tak, ako by sa malo, a ani spotreba nie je práve najprívetivejšia. Po zime sú pneumatiky často dosť podhustené a treba ich dofúknuť na úroveň, ktorú odporúča výrobca pneumatík pri zaťažení konkrétneho vozidla.

Nezabudnite na ošetrujúce prostriedky

Pneumatiky si zaslúžia aj malé kozmetické zákroky. Po ich vyčistení odporúčame naniesť lesk na pneumatiky a ošetriť ich oživovačom. Nenákladnou starostlivosťou dokážete predĺžiť ich životnosť o ďalšie tisícky kilometrov. Nezabúdajte však, že zjazdený dezén nenahradíte žiadnym prípravkom a vtedy treba bezodkladne vybrať nové celoročné pneumatiky.

Celoročné gumy zjazdíte rýchlejšie

Viete, ako dlho vydržia pneumatiky? Dosť záleží od konkrétneho výrobcu. Štandardne sa stretávame s gumami, ktoré garantujú v priemere 20 – 30 tisíc kilometrov. Opäť sa však treba držať hlavne dezénu a ich prípadného poškodenia (praskliny, trhliny). Ani zákonom stanovená minimálna hĺbka dezénu nie je práve najvhodnejší ukazovateľ, nakoľko gumy v takomto stave sú súce akurát tak do zberu. Keďže na celoročných gumách jazdíte stále, ich životnosť sa opticky skráti na polovicu. Jazdiť 10 rokov na letných a zimných však tiež nie je zrovna najsprávnejšia, nakoľko guma po takomto období už dávno stratí svoje vlastnosti. Radšej teda vyjazdiť celoročky za 4 – 5 rokov a vymeniť ich.

Odrazí sa to na spotrebe

Stav vašich pneumatík sa okrem iného odrazí aj na spotrebe, ktorú vaše auto za vás nevyrieši. Pneumatiky nie sú až taká drahá záležitosť, zapálení autíčkari, ale i motorkári menia gumy každú sezónu a užívajú si komfort, ktoré im poskytnú nové pneumatiky. Pristupujte k pneumatikám rovnako zodpovedne, ako pristupujete k brzdám a iným dôležitým častiam vášho auta.

usetrite viac a vyberte si vyhodne celorocne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *