Pozrime sa na to inak. Prečo by ste nemali chcieť celoročné pneumatiky?

životnosť pneumatík

Celoročné pneumatiky majú určite celú paletu rôznych pozitívnych vlastností. Tie sme vám už niekoľkokrát opisovali. V dnešnom článku sa pozrieme v prvom rade na tie negatívne. Nebojte sa, napriek tomu sme aj my veľkí fanúšikovia celoročných pneumatík.

Prečo by ste nemali chcieť celoročné pneumatiky?

Začnime tým najdôležitejším: Správanie v zime

Väčšina ľudí si kupuje celoročné pneumatiky preto, aby nemuseli dvakrát do roka otravne prezúvať. Niet sa čo čudovať, nikomu sa nechce vyčakávať v servise a platiť minimálne 20 eur za to, že im niekto prezuje gumy. Avšak, ak jazdíte v zime, akože v tej skutočnej zime, celoročné pneumatiky nie sú pre vás práve najvhodnejším partnerom na cesty.

Viaceré nezávislé testovacie agentúry skúšali správanie zimných pneumatík na ľade a v ostatných extrémny podmienkach. Napríklad pri rýchlosti 30 km/h na čistom ľade (testované na klzisku) s tým istým autom a rovnakými brzdami, auto s letnými pneumatikami zabrzdilo na 30 metroch, auto s celoročnými na 15 a auto so zimnými na 5. Jednoducho, ak jazdíte v skutočnej zime a chcete sa na pneumatiky spoľahnúť, budete musieť prezúvať. Ak bývate na juh od Trenčína a sneh vidíte 2 dni do roka, celoročné vám sadnú úplne perfektne.

Spotreba tiež spraví svoje

Je všeobecne známe, že výrazne drahšie pneumatiky sú úspornejšie a majú väčšiu životnosť. Podobné pravidlo platí aj pri celoročných pneumatikách. Čím značkovejšie gumy si vyberiete, tým lepší produkt získate a preveziete na rovnakú vzdialenosť menej benzínu. Najúspornejšie je jazdiť v lete na letných a v zime na zimných. Celoročné pneumatiky majú v oboch prípadoch horšiu spotrebu.

Avšak, ak si vyberiete letné a zimné pneumatiky z nižšej triedy, dokopy vás vyjdú možno rovnako, ako celoročné pneumatiky vyššej triedy. Nielen že ušetríte za prezúvanie, získate pneumatiky, ktoré sú navrhnuté tak, aby šetrili vašu palivovú nádrž.

Celoročné pneumatiky majú vraj kratšiu životnosť

Aj vám sa sused chválil, ako na svojich zimných behá už 12 rokov a stále sú dobré? Každý človek vie, že pneumatiky majú vopred určenú dobu svojej trvanlivosti, ktorá sa pohybuje medzi 10 000 až 50 000 najazdených kilometrov. Už po piatich rokoch (aj keby sa na nich nejazdí) postupne strácajú svoje vlastnosti, pre ktoré ste si ich kupovali.

Celoročné pneumatiky vydržia rovnako dlho, ako ich letní a zimní súrodenci. Záleží len na vás, či ich v pravý čas vymeníte, alebo budete jazdiť na starých a opotrebovaných gumách bez dezénu. Pokutu u policajtov si zaplatíte ľahko, riskujete však aj svoj život.

Výber zostáva na vás

Neváhajte a prezrite si našu ponuku celoročných pneumatík. Veríme, že nech už ste zástancom ktorejkoľvek z možností, u nás si určite vyberiete správne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *