Je vaše auto pripravené na novú sezónu?

je vaše auto pripravené na sezónu?

Zima skončila, garážované autá sa znovu vydávajú na cesty, uloženky v podobe nablýskaných MB-čiek a Trabantov opäť brázdia ulice a váš tátoš, ktorý celú zimu tvrdo jazdil po slovenských výmoľoch zasypaných vrstvou soli a štrku by potreboval malý servisný úkon.

Je vaše auto pripravené na novú sezónu?

Skontrolujte olej

S výmenou oleja by ste nemali čakať na moment, kedy sa vaše auto rozhodne, že už ďalej nevládze. Každý motor má jasne stanovený maximálny časový alebo “kilometrový” interval, do ktorého je nevyhnutné vymeniť olej. Je veľmi pravdepodobné, že výrobcovia si nechávajú aj nejakú rezervu kvôli neopatrným vodičom. Každopádne, olej odporúčame meniť minimálne každý rok, ideálne po lete aj po zime.

Soľ narobí veľa škody

Soľ so štrkom a inými maškrtami, ktorými dochucujú cestári povrch vozoviek, dokážu nášmu autu dopomôcť k tomu, aby jeho kapota kvitla ako záhon kvetov tehlovej farby. Hrdza sa nevyhne ani novým autám, častokrát ju nachádzame na niektorých miestach už po prvých mesiacoch používania. Nezabudnite preto auto v zime poriadne umývať a ak je to možné, parkovať ho mimo dosahu posýpačov. Soľ dokáže narobiť problémy aj s kvalitou vašich pneumatík.

Hrzdu opravte hneď

Po lete skočte do stavebnín, kúpte malý kýblik gitu, ošmirgľujte tie 2 – 3 hrdzavé milimetre zo spodu dverí, zalepte a zastreknite sprejom. Ak sa hrdze zbavíte už v zárodku, nemusíte sa báť, že vám prekvitne cez pol auta. Nikoho nenahovárame, aby si na auto dával git, ktorý následne niekto bude obíjať kladivom a dlátom, no pár dobre umiestnených kvapiek vám môže len pomôcť.

Malá servisná prehliadka odhalí všetky poruchy

Máte kamoša čo sa trochu rozumie autám? Alebo ste si obľúbili ten nový autoservis za mestom? Po zime, keď skončí ošiaľ s prezúvaním, si tam zabehnite na malú konzultáciu. Dajte pekne auto dvihnúť na zdvihák, prekontrolujte s mechanikmi všetky komponenty a objavte prípadné chyby. Dajte si rovno vymeniť olej a ďalšie prevádzkové kvapaliny a pomaly sa objednajte na výmenu pneumatík, bŕzd a rozvodov. Budete mať dušu na pokoji, že sa vám na auto pozrel detailne niekto, kto mu rozumie.

Brzdy a gumy musia byť v top stave

Pneumatiky a brzdy sú pravdepodobne najnamáhanejšími, najpodceňovanejšími a najmenej kontrolovanými komponentami na aute. Voda do ostrekovačov doplnená? Nový voňavý stromček kúpený? A brzdové obloženie kedy naposledy videlo denné svetlo? Na brzdách a pneumatikách sa nešetrí. Buďte si istí, že vaše pneumatiky majú dostatočný dezén (ten, ktorý je predpísaný zákonom, nestačí) a že nie sú viditeľne poškodené. Ak nie sú vo vyhovujúcom stave, zrejme je čas na kúpu nových.

zacnite vyberat najvyhodnejsie letne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *