Povinnosť zimných pneumatík v zahraničí

zimná krajina

To, kedy je na Slovensku nutné prezúvať autá, vedia motoristi pomaly ako básničku: od 15. novembra do 31. marca vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Čo však, ak sa chystáte na cestu do najbližšieho zahraničia počas zimných mesiacov?

povinnosť zimných pneumatík v zahraničí

Pravidlá sú v tomto nejednoznačné a na slovenskú legislatívu sa, samozrejme, spoliehať nemôžete. Ako sa hovorí, neznalosť zákona neospravedlňuje. Možno budete prekvapení, no niektoré krajiny sú v zákone týkajúcom sa zimných pneumatík poriadne benevolentné.

Rakúsko

U našich západných susedov je podľa podmienok ciest nutné používať zimné alebo celoročné pneumatiky s hĺbkou dezénu 4 mm od 1. novembra do 15. apríla. Ako hovorí aj náš zákon, táto podmienka sa vzťahuje na stav vozovky ovplyvnenej snehom, námrazou či poľadovicou. Interpretovať zákon môžete rôzne, no ak vás v Rakúsku prekvapí sneh v apríli a vy ste s istotou vyrazili obutí v letných pneumatikách alebo s plytším dezénom, riskujete mastnú pokutu, ktorá sa môže vyšplhať až do výšky 5000 €.

Česko

Naši českí bratia vyžadujú od motoristov prípravu na zimné podmienky vozoviek od 1. novembra do 31. marca. Niektoré české cesty sú dokonca označené špeciálnou značkou, ktorá signalizuje zimnú výbavu – v tom prípade sa nutnosť zimných pneumatík predlžuje o mesiac, do konca apríla.

Maďarsko

Južní susedia nemajú v zákone ukotvené povinné prezúvanie zimných pneumatík. Napriek tomu by ste si však mali pripraviť reťaze, ak sa zhoršia podmienky ciest.

Poľsko

Tak ako Maďari, ani Poliaci nevyžadujú od šoférov zimné pneumatiky. Ak ste však niekedy vyrazili do Poľska, viete, že zimy tu dokážu byť tuhé. Podobne ako na Orave, ani tu by sme vám neodporúčali využívať v zime celoročné pneumatiky a radšej sa pripraviť na zhoršené podmienky kvalitnými zimnými pneumatikami s hlbším dezénom.

Ukrajina

Zákon neprikazuje prezúvanie pneumatík, no logika káže inak. Ak vašu jazdu ovplyvňujú už naše mierne podmienky, v tých ukrajinských to bude ešte horšie. Radšej sa pripravte. V niektorých častiach Ukrajiny nebudú na škodu ani reťaze.

Prešli sme si našich najbližších susedov a ich legislatívu týkajúcu sa motoristov a zimných pneumatík. Pred tým, ako sa rozhodnete využiť „benevolenciu” jednotlivých krajín, zamyslite sa nad prípadnou dopravnou nehodou.

Odmyslime si teraz úraz, zamerajme sa len na poškodenie majetku a následné, veľmi nepríjemné papierovačky s poisťovňami. Už v našich domácich podmienkach je na nervy vymáhať škodu, a teraz si predstavte, že to musíte riešiť v zahraničí. V horšom prípade bez znalosti jazyka.

Naše poisťovne veľmi rady pozerajú na typ pneumatík, aké ste mali v krízovej situácii a pri spätnom dokazovaní to môže ovplyvniť posudok poistnej udalosti. Ak sa preto hocikam, nielen do zahraničia, vyberiete na aute s nevhodnými pneumatikami, riskujete. A to aj v prípade, že by ste neboli vinníkmi v prípadnej nehode.

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *