Opotrebovanie pneumatík: čo ho spôsobuje?

kontrola pneumatiky

Opotrebovanie pneumatík a jeho rozoznanie môže byť zradné, najmä v prípade, ak nepoznáte základné znaky, podľa ktorých ho môžete určiť. Samotné opotrebovanie vám však prezradí omnoho viac, než len to, či treba pneumatiku vymeniť.

ppotrebovanie pneumatík: čo ho spôsobuje?

Technicky sa opotrebovanie pneumatík určuje podľa indikátora opotrebenia, tzv. TWI, čo v angličtine znamená Tread Wear Indicator. Ak poznáte tento indikátor, môžete opotrebovanie pneumatiky veľmi jednoducho rozoznať a prezuť svoje auto do nových, bezpečnejších gúm.

TWI nájdete na pneumatikách v podobe malých mostíkov, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené po obvode pneumatiky na behúni. Ku každému mostíku smeruje malá šípka – trojuholník – aby ste ho našli jednoduchšie. Ak je mostík v úrovni dezénu, viete, že je najvyšší čas na výmenu pneumatík.

Čo vám prezradí opotrebovanie pneumatík

Ak nemáte auto vo výkladnej skrini, skôr či neskôr sa vaše pneumatiky opotrebujú. No prílišné opotrebenie alebo vyšúchanie pneumatiky len na jednej časti behúňa môže byť následkom zlej geometrie alebo zlého tlaku.

Dávajte si pozor na tlak v pneumatikách

Vždy by ste mali dodržiavať hodnoty tlaku predpísané výrobcom. Pneumatika a materiál, z ktorého je zhotovená, má isté vlastnosti a jej efektivita je najvyššia, keď ju využívate predpísaným spôsobom.

Prehustené alebo podhustené pneumatiky majú tendenciu rovnomerného opotrebenia v strednej časti behúňa po obvode (prehustenie), alebo na krajoch behúňa (podhustenie).

Nepodceňujte geometriu a vyvažovanie kolies

Šikovný mechanik rozozná príznaky zlého nastavenia geometrie aj podľa pneumatík. Ak sa aj na novom aute, resp. na aute s novými pneumatikami rýchlo derie dezén na jednej strane behúňa, v servise vám odporučia vyváženie. Môže totiž ísť o zbiehavosť alebo rozbiehavosť kolies.

Rozhodená geometria kolies má za následok, okrem opotrebovania pneumatík, aj vyššiu spotrebu paliva. Tak ako výrobca odporúča ideálnu hodnotu tlaku v pneumatikách, odporúča aj správne sklony a pozície kolies pre čo najefektívnejšiu jazdu. Niektorí šoféri si myslia, že ide o mýtus a sklon kolies nemá nič spoločné so spotrebou. Opak je pravdou.

Opotrebenie behúňa ukazuje miesto dotyku pneumatiky s povrchom, po ktorom jazdíte. Ak je toto opotrebenie len na istom mieste po celom obvode, logicky využívate menšiu dotykovú plochu, najmä pri rýchlejšej jazde, kedy je pneumatika vplyvom rotácie mierne zdeformovaná.

Ako často kontrolovať geometriu

Ak si auto plánujete prezuť do nových pneumatík, rovno si nechajte nastaviť aj geometriu. Zabezpečíte tým dlhšiu životnosť. V prípade starších pneumatík sa riaďte pocitom z jazdy – ak vás to pri šoférovaní mierne zanáša, nemusíte sa dlho rozhodovať a rovno navštívte servis.

Ďalším faktorom sú cesty, po ktorých jazdíte. Výmole, diery alebo prekážky sa podpíšu na rozhodení geometrie, preto by ste mali každý väčší stret s nimi konzultovať s mechanikom. Ak však jazdíte po udržiavaných cestách bez incidentov a jazda je bezproblémová, behúne pneumatík sa taktiež nederú príliš rýchlo, na vyváženie kolies vám stačí zbehnúť aj 2x ročne.

vyberte si z nasej ponuky vyhodne pneumatiky najlepsich znaciek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *