Starostlivosť o plechové disky v zime

výmena kolies

Tohtoročná zima nebola zatiaľ extrémna. Nechceme však predbiehať, možno nás ešte prekvapí. Napriek tomu sa vyskytla menšia snehová pokrývka aj na mestských cestách a vynorili sa vtipy o bratislavských kalamitách – však sme mali 1 mm snehu! Sranda bokom, so snehom prichádzajú posypy. A s posypmi horor menom korózia, ktorú plechové disky neznášajú najlepšie.

starostlivosť o plechové disky v zime

Korózia je úplne bežný jav a musíme s ňou počítať, ak využívame akékoľvek disky s kovovým základom (okrem niektorých cenových kategórií s výnimočnou povrchovou úpravou). Ak ste sa teda na zimu rozhodli zmeniť elektróny za plecháče, aby ste ich ušetrili, možno sa zamýšľate aj nad tým, ako im trochu predĺžiť životnosť a udržať dlhšie reprezentatívne.

Plechové disky sú síce lacnejšie, to však neznamená, že by ste ich mali meniť ako ponožky.

Začína to čistením

Znečistené plechové disky sú nielen škaredé, ale aj náchylnejšie ku korózii. Najmä, ak je súčasťou špiny aj posyp z cesty. Pred ošetrením alebo lakovaním ich preto najprv dôkladne vyčistíme.

Dobrá rada nad zlato: čítajte popisy čistiacich prostriedkov. ČÍTAJ! by asi malo byť mantrou šoférov. Pri odporúčaných hodnotách tlaku pneumatík, nastavenia kolies – a čistenie nie je výnimkou. Agresívny chemický prípravok na čistenie môže poškodiť povrchovú vrstvu plechového disku a namiesto toho, aby pomohol, dá korózii voľnejší priebeh. Dôkladne preto čítajte návod na použitie a nenechajte prostriedok pôsobiť dlhšie, ako je odporúčané.

Voda je náš kamarát, no tlakový čistič, to je proste superstar. To, čo by ste bez neho ručne čistili minútu, dokáže sfúknuť za sekundu. Pred chemickým ošetrením môžete disky prebehnúť čističom a zmyť najhrubšie nečistoty. Ak začínate s čistením pred zimou, po výdatnom očistení tlakovým čističom možno zistíte, že čistiaci prostriedok ani nebude nutný. K zamasteniu z bežných ciest totiž dochádza len sporadicky a prach veľmi efektívne zmyjete aj bez chémie.

Pre náročných

Ak chcete, aby vaše plecháče vyzerali k svetu, môžete ísť ešte o level vyššie a nechať si ich opieskovať a následne nastriekať novou farbou. Predtým sa ale zamyslite, či chcete investovať do prechodných diskov na zimu toľké peniaze.

Pieskovanie sa oplatí najmä v menších lokálnych servisoch, kde si zaúčtujú častokrát zlomok z toho, čo by ste zaplatili vo veľkom meste. Tým nechceme povedať, že do veľkých servisov sa neoplatí chodiť – skôr si myslíme, že na úprave prechodných diskov sa oplatí ušetriť, rozhodnutie je však na vás.

Najviac ušetríte, ak si plecháče ošetríte na vlastnú päsť. Ako inšpirácia vám môže poslúžiť úsmevné video od týchto chalanov, ktorí síce robia niektoré veci zložito, k výslednému efektu sa ale nakoniec dopracovali:

Finálne ošetrenie

Ak ste s farbou aj stavom po očistení plechových diskov spokojní a neplánujete ich vybrusovať, prestriekať či prelakovať, stačí pristúpiť k naneseniu vosku na disky. Ten nájdete v tuhej, pastovej konzistencií, aj ako kvapalný rozriedený prípravok so šikovným aplikátorom v podobe spreju.

Vosk dá vašim plechovým diskom punc čistoty, no má aj ochranný význam. Do istej miery „zatmelí” prípadné škrabance a nedovolí korózii preniknúť hlbšie do materiálu.

vyhladat vhodne plechove disky za najlepsiu cenu pre vase vozidlo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *