Z akých zliatin sa vyrábajú moderné disky?

Disky zliatiny

Disky na našich autách spĺňajú (okrem udržania pneumatík) najmä estetickú funkciu. Z akých materiálov sú disky, ktoré si dokážu udržať kvalitu a pútavý vzhľad aj po rokoch jazdenia?

Z akých zliatin sa vyrábajú moderné disky?

Zabudnite na plecháče

Klasické oceľové disky sú čisto funkčnou záležitosťou a pekný vzhľad od nich čakať nemôžeme. Máme možnosť dokúpiť na ne rôzne plastové kryty (puklice), ktoré však tiež nemajú dlhú životnosť. Plechové disky sú však aj ťažké a v mnohých prípadoch rýchlo korodujú.

Prichádzajú elektróny

Elektrón je zaužívaný termín pre určitý typ zliatinového disku. Toto pomenovanie vzniklo v časoch, keď sa disky pre automobily vyrábali zo zliatiny menom elektrón. Základ zliatiny tvorí hliník, do ktorého sa pridáva zinok, meď, kremík, horčík, mangán a mnohé ďalšie prvky.

Pomer jednotlivých prímesí vytvára konkrétne typy zliatin

Horčík s 10 % pomerom hliníka tvorí elektrón, pri 15 – 30 % pomere horčíka v hliníku hovoríme o zliatine menom magnálium a pridaním 1 % horčíka a 4 % medi sa vytvára známy dural. Rôznymi pomermi týchto zlúčenín je možné vytvoriť pevnejšie, stabilnejšie a odolnejšie materiály. Pôvodné zliatiny sa preto už nepoužívajú a výrobcovia elektrónov si dobre držia svoje tajomstvo kvalitných diskov.

Všestranné výhody

Hliníkové disky sú ľahšie, modernejšie a ich vzhľad má dlhšiu životnosť. Menšia váha môže výrazne dopomôcť k zníženiu spotreby paliva, ale dokáže i zlepšiť jazdné vlastnosti vášho auta. Aj hliníkové disky však vyžadujú starostlivosť a údržbu, za ktorú sa nám odvďačia prémiovým vzhľadom vozidla.

Neviete si vybrať? Nahoďte ich na vaše auto z pohodlia domova

Ak sa rozhodujete medzi niekoľkými modelmi hliníkových diskov z našej ponuky, vyskúšajte funkcie konfigurátora, vďaka ktorému okamžite uvidíte, ako budú vyzerať na vašom aute. Stačí si vybrať disky, model vozidla a módna prehliadka sa môže začať!

pozrite si krasne znackove alu disky za najlepsie ceny v nasej ponuke

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *