Ako správne čítať označenie pneumatík?

Pneumatiky a disky NAJpneu

Aj vás mätú desiatky rôznych čísiel a označení na pneumatikách? Máte problém rozlíšiť rozmery pneumatiky s rokom výroby a sériovým označením? Prinášame vám jednoduchý návod, ktorý vám pomôže zorientovať sa v označení a s ktorým ľahko nájdete všetky dôležité údaje o vašej pneumatike.

Ako správne čítať označenie pneumatík?

Prineste si na pomoc technický preukaz

Vo veľkom techničáku máte zapísané predpísané rozmery pneumatík pre vaše auto. Ak máte povolené na auto nahodiť aj pneumatiky s iným rozmerom, rovnako musia byť zapísané v technickom preukaze. Ak to konštrukcia vozidla dovoľuje, môžete si do techničáku zapísať a na auto obuť aj rozmer pneumatiky, ktorý bežne neobúvate.

S technickým preukazom budeme čítať označenie pneumatík a zistíme tak, či majú správne rozmery.

Čo všetko nás zaujíma?

Na pneumatikách je veľké množstvo údajov, ktoré bežný motorista vôbec nepotrebuje poznať alebo sa s nimi zaoberať. My sa pozrieme len na tie, ktoré sú dôležité a ktorých nedodržanie nám môže spôsobiť problémy s políciou a na STK.

Základné rozmery

Ide, samozrejme, o šírku, výšku a priemer pneumatiky. Takto nejako môže vyzerať označenie pneumatík:

195/65 R15

Ako prvá sa udáva šírka pneumatiky v milimetroch. Číslo za lomkou reprezentuje výšku bočnice pneumatiky v percentách v závislosti od jej šírky. Príklad: Výška bočnice pneumatiky pri rozmere 195/65 R15 je 65 % zo 195 mm – to sa rovná 126.75 mm. Tretie číslo v poradí, ktoré sa spravidla udáva spoločne s písmenom R (ak je radiálna), je vnútorný priemer pneumatiky v palcoch. Tieto údaje nájdete aj v technickom preukaze a v tomto formáte sú na pneumatike v podstate neprehliadnuteľné

Dôležité vlastnosti

Nesmieme však zabudnúť ani na ostatné vlastnosti pneumatiky, ktoré musíme dodržať. Ide o označenie sezóny (zimné/letné), index rýchlosti a index nosnosti.

Indexy nám ukazujú, na akú najvyššiu rýchlosť/zaťaženie je pneumatika stavaná. Aj tieto hodnoty nájdete v techničáku. Index nosnosti sa označuje číslami (napr. 70) a index rýchlosti písmenom (napr. T). Oba indexy novej pneumatiky by ste mali mať minimálne v hodnotách, ktoré sú v technickom. Zimné pneumatiky sa označujú kódom M+S, MS, M&S, alebo M/S.

V našom e-shope máte pre ľahšiu orientáciu pri každom produkte všetky dôležité informácie týkajúce sa konkrétnej pneumatiky. Vyberajte pneumatiky bez trápenia!

prejst na ponuku pneumatik za najlepsie ceny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *