Automatické brzdenie (AEB) ? Je naňho spoľah ?

Systém automatického brzdenia AEB patrí medzi nápomocné doplnky moderných áut.  Funguje však tento systém vo všetkých autách tak isto? Ako obstojí v noci ? 

 Odkedy sa automatické brzdenie začalo používať v autách, vieme zaznamenať veľa prípadov, kedy AEB zabránilo nehode. Táto vymoženosť síce je zabudovaná už v početnom množstve nových vozidiel, avšak podľa najnovšieho výskumu nie je až tak spoľahlivá, ako sa zdá, a to hlavne v noci. Americký poistný inštitút pre Diaľničnú bezpečnosť spravil výskum, v ktorom zistili, že odlišné brzdiace technológie sa vysoko líšia svojou mierou funkčnosti za tmy, a to dokonca aj na autách tej istej značky. Systém automatického brzdenia v Toyota Highlander v hodnotení mal nadpriemerné výsledky, kým Toyota Tacoma, iný model, no od toho istého mega výrobcu, testom neprešlo. Z toho vyplýva, že veľká automobilka ako Toyota nemá svoj brzdiaci detektorový systém jednotný, a ostatné známe značky v oblasti autovýroby na tom nie sú o dosť inak. Aj napriek tomu, že v niektorých krajinách je už AEB systém povinne zabudovaný v každom novo-vyrobenom aute, ich štandardy sa líšia a konkurencia medzi sebou nezdieľa svoj know-how, no na úkor nás vodičov.

Čo sa týka denných schopností automatického brzdenia podľa tohto najnovšieho prieskumu, tie sa v celkovom priemere zlepšili na všetkých modeloch áut a u všetkých výrobcov v porovnaní s predošlou štúdiou v roku 2019. Kým vtedy v teste brzdenia za denného svetla  neprešla testom polovica modelov aut, dnes už testom prejde s nadpriemernými výsledkami viac ako 75% vozidiel. Tento trend naznačuje, že sa vo vývoji brzdiacej technológie postupuje pomerne rýchlo. Dalo by sa teda povedať, že o pár rokov na tom aj nočné brzdenie bude čoskoro lepšie. Avšak dovtedy, majte svoje oči na stopkách !


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *