Plechové disky vs. elektrónky

Chcete dbať na cenu, výdrž, či estetiku ? Hlinené disky, takzvané elektrónky,  sa už na autách vyskytujú pomerne bežne. V čom sú odlišné od diskov plechových ? 

Kedysi boli plechové disky bežné, no dnes sú na autách menej vídané a z istej časti nahradené elektrónmi. Tie totižto v minulost zvykli byť namontované najmä na závodiacich autách. Dnes si ich vieme dovoliť aj na civilných autách, síce väčšinou sa vyskytujú na autách vyššej cenovej kategórie. Elektróny sú výhodnejšie z veľa pohľadov, a to napríklad, že lepšie reagujú na ceste, a sú zväčša estetickejšie ako plechové disky s puklicami. Okrem toho, že sú ľahšie ako “staré” plechové disky, vedia aj paradoxne vydržať väčšiu záťaž. Problém ale nastáva v tom, že kým pri nadmernej záťaži sa plechové disky iba ohnú, elektróny (hliníkové disky) vedia prasknúť. Obzvlášť elektróny od iného výrobcu ako toho, čo vyrába disky rovno do továrne, tzv. aftermarketové, často zvyknú mať oveľa nižšiu výdrž na cestách. Preto by sa v rôznych ohladoch zdalo ako lepšie rozhodnutie poriadiť si disky plechové. Aj napriek tomu,  že jazdu robia o trochu menej ako po masle, a sú všeobecne, ťažšie, ich cena je oveľa nižšia. Je to tak aj kvôli lahšej technike výroby a lacnejšiemu materiálu. Takže, ale na našom aute máme plechové disky, a nie elektróny, netreba sa za nič hanbiť. Netreba sa ani hanbiť za puklice, ktoré na plecháčoch zvyknú byť nasadené.  So svojím dlhým výskytom v auto priemysle majú spoločné to, že sú veľmi praktické. Vedia totižto ochrániť vnútro kolesa pred rôznymi malými kamienkami a pomôcť kolesu oddialiť možnej korózii. Takúto výhody napríklad elektróny nemajú. 

Pri výbere diskov netreba prihliadať len na to, či sú plechové, alebo hlinené. Dôležité je dbať na kvalitu značky, dobré recenzie, a rady od vášho obchodného asistenta. Trebárs na zimu je lepšie opotrebovať plechové disky, kým v lete sa môžete ukázovať  s elektrónmi :)).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *