Rozbíjanie okien auta pod vodou: Pravda alebo mýtus ?

Rozbíjanie okien auta pod vodou: Pravda alebo mýtus ?

V každom akčnom filme snáď nájdeme sćenu, kde sa niekto snaží sa vyslobodiť z potápajúceho auta rozbitím skla, čo mu vždy ide nesmierne ťažko. Je to teda len pre dramatický efekt, alebo je to realita ?  

Rozbíjanie okien auta pod vodou: Pravda alebo mýtus ?

Predstavte si situáciu, že sa ocitnete uväznení v potápajúcom sa aute a váš jediný spôsob úniku je cez okno. V takejto zúfalej situácii sa môže zdať logické rozbiť okno a odplávať do bezpečia. Rozbiť okno auta pod vodou však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Niekoľko faktorov, vrátane tlakových rozdielov a dizajnu automobilových skiel, robí túto úlohu náročnou.

Jednou z hlavných výziev pri pokuse o rozbitie okna auta pod vodou je rozdiel tlaku. Keď sa auto potápa, tlak vo vnútri vozidla zostáva relatívne rovnaký ako atmosférický tlak na povrchu. Tlak vody mimo auta sa však zvyšuje s hĺbkou. Tento tlakový rozdiel sťažuje rozbitie okna zvnútra. Čím väčšia je hĺbka, tým väčšia sila je potrebná na prekonanie vonkajšieho tlaku vody.

Automobilové sklá sú zvyčajne vyrobené z tvrdeného bezpečnostného skla, ktoré je oveľa odolnejšie ako bežné sklo. Pri náraze má tvrdené sklo tendenciu rozbiť sa na malé, relatívne neškodné kúsky, na rozdiel od ostrých, nebezpečných črepín. Jeho rozbitie môže byť namáhavá úloha, najmä ak je auto ponorené pod vodou.

Ďaľšia vec, čo robí sklo pod vodou tak nerozbiteľné je dizajn autoskiel. Okná sú totižto navrhnuté tak, aby odolali nárazom a chránili cestujúcich vo vozidle pri nehodách. Ich sila a dizajn ešte viac bránia snahám z ponoreného vozidla uniknúť.

Avšak na prekonanie týchto problémov boli vyvinuté nástroje núdzového úniku. Tieto nástroje často obsahujú pružinový dierovač alebo hrot z tvrdokovu, špeciálne navrhnutý na rozbitie okien auta s minimálnym úsilím. V prípade núdze môžu tieto zariadenia v takýchto situáciách  zabezpečiť rýchly a bezpečný únik z potápajúceho sa vozidla.

Síce neočakávame, že by sa niekomu z nás takáto situácia niekedy mala stať (Odporúčame nejazdiť v bezprostredných vzdialenostiach od vodných plôch). V kritických situáciách je však nevyhnutné zachovať čo najväčší pokoj, rýchlo posúdiť okolnosti a použiť vhodné nástroje alebo techniky na rozbitie okna, aby ste si zaistili bezpečný únik. Mať vo vozidle núdzový únikový nástroj môže byť  práve tou záchranou, pretože zjednodušuje proces rozbíjania okien auta pri ponorení pod vodu a ponúka životne dôležitý spôsob úniku z potenciálne život ohrozujúcej situácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *