Ako môžu dobré pneumatiky výrazne znížiť riziká aquaplaningu

Ako môžu dobré pneumatiky výrazne znížiť riziká aquaplaningu

Pokiaľ ide o bezpečnosť na cestách, jedným faktorom, ktorý sa často podceňuje, je kvalita pneumatík. Tu preskúmame, ako môžu dobré pneumatiky zmierniť aquaplaning a potenciálne zachrániť životy.  

Ako môžu dobré pneumatiky výrazne znížiť riziká aquaplaningu

K aquaplaningu dochádza, keď vrstva vody oddeľuje pneumatiky od vozovky, čo vedie k strate kontroly nad vozidlom a zvýšenému riziku nehôd v mokrých podmienkach. Najmä dobré pneumatiky môžu zmeniť hru, pokiaľ ide o zníženie rizika akvaplaningu.

Veda za aquaplaningom

K aquaplaningu dochádza, keď behúň pneumatiky vozidla nedokáže dostatočne rýchlo vytlačiť vodu, čo vedie k vytvoreniu vodného klinu medzi pneumatikou a povrchom vozovky. To účinne zdvihne pneumatiku z vozovky, čo spôsobí stratu trakcie a kontroly. Riziko aquaplaningu závisí od faktorov, ako je hĺbka dezénu pneumatiky, konštrukcia pneumatiky a rýchlosť.

Na hĺbke dezénu záleží

Dobré pneumatiky sa vyznačujú dostatočnou hĺbkou dezénu, ktorá pomáha odvádzať vodu z kontaktnej plochy pneumatiky. Hĺbka dezénu sa zvyčajne meria v milimetroch a čím hlbší je dezén, tým lepšie dokáže rozptýliť vodu.

Dizajn pneumatík a Aquaplaning

Okrem hĺbky dezénu zohráva pri prevencii aquaplaningu kľúčovú úlohu aj dizajn pneumatík. Vysokokvalitné pneumatiky sú navrhnuté s drážkami a kanálmi, ktoré usmerňujú vodu preč z kontaktnej plochy pneumatiky. Tieto vlastnosti pomáhajú zlepšovať trakciu a znižujú riziko aquaplaningu.

Predstavte si napríklad dve autá  v silnom daždi. Za predpokladu nasledujúcich podmienok:

Hĺbka vody na povrchu vozovky: 3,81 mm.

Hĺbka dezénu pneumatiky auta A: 3 mm.

Hĺbka dezénu pneumatiky auta B: 6 mm.

Vzorec na výpočet rýchlosti akvaplaningu v km/h je:

Rýchlosť akvaplaningu (v km/h) = 13,1 * √ (hĺbka dezénu v mm)

Teraz vypočítajme rýchlosť akvaplaningu pre auto A a auto B:

Pre auto A:

Rýchlosť aquaplaningu = 13,1 * √ (3 mm) ≈ 13,1 * √ (3 mm) ≈ 13,1 * 1,732 ≈ 22,68 km/h

Pre auto B:

Rýchlosť aquaplaningu = 13,1 * √ (6 mm) ≈ 13,1 * √ (6 mm) ≈ 13,1 * 2,449 ≈ 32,07 km/h

V týchto výpočtoch môže auto B s hlbším dezénom pneumatík bezpečne jazdiť vyššou rýchlosťou na mokrej vozovke, kým nezažije aquaplaning, v porovnaní s vozidlom A s plytším dezénom.

Tieto výpočty zdôrazňujú dôležitosť hĺbky dezénu pneumatiky pri znižovaní rizika aquaplaningu a zvyšovaní bezpečnosti, najmä pri jazde v mokrých podmienkach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *