Čipovanie auta a jeho výhody a nevýhody

Načipované auto je niečo s čím ste sa určite stretli, či už vo filme, alebo vo vašom okolí. Vďaka počítaču čipovaním vieme zvýšiť výkon auta aj o štvrtinu.

Čipovanie auta a jeho výhody a nevýhody

Chip tuning, alebo skrátka čipovanie, je populárna metóda na zlepšenie výkonu vozidla. Tento proces zahŕňa úpravu softvéru, ktorý riadi riadiacu jednotku motora (ECU) vozidla, ktorá je zodpovedná za reguláciu rôznych aspektov činnosti motora. Úpravou parametrov, ktoré riadia dodávku paliva, ale aj časovanie zapaľovania vieme chiptuningom zvýšiť výkon, alebo dokonca aj zlepšiť spotrebu paliva.

Sú zásahy do auta, ktoré všetci poznáme ako napríklad prezutie pneumatík, čipovanie je však iné. Jednou z hlavných výhod chiptuningu je zvýšený výkon auta, ktorý poskytuje. Úpravou ECU je možné zvýšiť množstvo vzduchu a paliva, ktoré môže motor spáliť, výsledkom čoho je výkonnejšie a pohotovejšie vozidlo. V niektorých prípadoch môže chiptuning zvýšiť výkon a krútiaci moment dokonca až o 30% v závislosti od značky a modelu vozidla. Ďalšou výhodou chiptuningu je lepšia spotreba paliva. Počítač vie totižto optimalizáciou chodu motora znížiť množstvo paliva, ktoré motor spotrebuje, čo má za následok lepšiu spotrebu paliva. To môže byť výhodné najmä, ak svoje vozidlá používate na dlhé dochádzanie alebo pravidelné cesty.

Je však dôležité poznamenať, že ladenie čipov môže mať určité nevýhody. Ak sú úpravy príliš extrémne, môžu viesť k zvýšenému opotrebovaniu motora a môžu dokonca spôsobiť poškodenie, ak nie je vozidlo správne udržiavané. Okrem toho nás čipovanie vyjde určite drahšie ako pneumatiky na heuréke. Najmä ak úpravy vyžadujú fyzické odstránenie a preprogramovanie ECU. Za zmienku tiež stojí, že chiptuning nemusí byť legálny vo všetkých krajinách, najmä ak porušuje emisné predpisy. Na Slovensku však viete nájsť dostatok firiem a servisov, ktoré túto službu ponúkajú. Samozrejme aj na Slovensku má čipovanie svoje limity a musí dodržiavať predpisy.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *