Značenie pneumatík

značenie pneumatik 1

Keď pochopíte, čo tieto značenia znamenajú, môžete urobiť správne rozhodnutia o kúpe a údržbe pneumatík.

značenie pneumatik 1

Značenie pneumatík je dôležitým aspektom pre pochopenie pneumatík vášho vozidla. Tieto označenia, známe aj ako kódy pneumatík, poskytujú množstvo informácií o veľkosti pneumatiky, nosnosti, rýchlostnom hodnotení a ďalších dôležitých špecifikáciách.
Jedným z najdôležitejších značení pneumatiky je rozmer pneumatík. Tento kód, zvyčajne umiestnený na bočnici pneumatiky, obsahuje kombináciu čísel a písmen, ktoré označujú šírku, pomer strán a priemer pneumatiky. Napríklad pneumatika s označením 215/65R16 má šírku 215 milimetrov, pomer strán 65 percent a priemer 16 palcov.
Okrem rozmeru pneumatík je ďalším dôležitým označením index nosnosti, ktorý udáva maximálnu hmotnosť, ktorú pneumatika unesie, keď je správne nahustená. Index nosnosti je reprezentovaný číslom a zvyčajne sa nachádza za kódom veľkosti pneumatiky. Čím vyššie je číslo indexu nosnosti, tým väčšiu váhu pneumatika znesie. Napríklad pneumatika s indexom nosnosti 95 unesie až 690 kilogramov.
Rýchlostné hodnotenie je ďalším dôležitým označením pneumatiky, ktoré označuje maximálnu rýchlosť, ktorou môže pneumatika bezpečne prejsť, keď je správne nahustená a zaťažená. Rýchlostné hodnotenie je zvyčajne znázornené písmenom a nachádza sa za číslom indexu nosnosti. Napríklad pneumatika s rýchlostným hodnotením H môže bezpečne jazdiť rýchlosťou až 210 kilometrov za hodinu.
Hodnotenie opotrebovania behúňa je číslo, ktoré udáva, ako dlho sa očakáva, že pneumatika vydrží za normálnych jazdných podmienok. Čím vyššie číslo, tým dlhšia životnosť pneumatiky sa očakáva. Hodnotenie trakcie je písmeno (napr. A,B), ktoré označuje schopnosť pneumatiky zastaviť na mokrom povrchu, zatiaľ čo hodnotenie teploty je písmeno, ktoré označuje schopnosť pneumatiky odvádzať teplo.
Okrem týchto označení je dôležitým aspektom značenia pneumatík aj kód DOT. Tento kód je séria písmen a čísel, ktoré označujú výrobcu, továreň a dátum výroby pneumatiky. Kontrolou DOT kódu sa môžete uistiť, že kupujete pneumatiky, ktoré sú nové a od renomovaného výrobcu.

značenie pnumatík 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *