História diskov

Kam až siaha história diskov v kolesách a kvôli čomu boli vlastne vytvorené ? Kolesové disky vznikli z čisto praktického dôvodu a to preto, aby sa do vnútra kolies nedostal zbytočný prach, a tým pádom zvýšil životnosť samotného kolesa.

Výplet kolesa- jeho špice boli totižto pôvodne vyrábané z dreva, ktoré bolo zároveň namazané vazelínou. Disky teda dokázali vazelínu zachovať dlhšie na výplete, a taktiež bola menej opotrebovaná prachom. Zmena však nastala na konci dvadsiatych rokov, kedy drevený výplet kolesa nahradili kovové výplety.

S vývojom doby a technológii si disky na autách zachovali už len estetickú funkciu. Výrobcovia ich využívali ako nálepku svojho loga, ale aj ako priestor na dekoráciu. Najrevolučnejšou v oblasti kreatívy a prevedenia sa stala v roku 1934 značka Cadillac, ktorá ako prvá zahalila celé svoje koleso diskom, kým predtým bola diskom zahalená iba časť kolesa. Tento dizajn sa stal tak populárnym, že krádeže týchto diskov boli natoľko bežné, až dostal tento kriminálny akt vlastný názov “hub capping”, podľa anglického pomenovania diskov na kolese.

Ajtak sa ale nachádzame ešte veľmi ďaleko od terajšej podoby diskov kolesa ako ich poznáme dnes. Ako motory aut začali naberať na výkone a autá na rýchlosti, vtedajšie disky začali predstavovať nebezpečenstvo pre okolie. Prišlo sa na to práve vtedy, keď začal rásť v obľube “drag racing” – pouličné preteky vozidiel. Disky totižto počas závodov neraz zvykli odletieť a prekvapiť nevinného okoloidúceho boľavou zrážkou. Čo však ale prinieslo zmenu bol vynález plastov. Disky vyrobené z plastov predstavovali omnoho menšiu hrozbu, keďže boli nielen ľahšie, ale aj trvanlivejšie a odolnejšie. ABS plastové disky v sedemdesiatych rokov začali reprezentovať disky ako ich dnes poznáme.

 

V NAJpneu Vám ponúkame široký výber kvalitných diskov a puklíc rôznych podôb a dizajnov.

Tak neváhajte a vyberte si tie najlepšie pre Vás.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *