Ako driftovať na snehu ?

Počas zimného obdobia je dôležité dodržiavať bezpečnosť na cestách. To však neznamená, že šoférovanie v zime je len nuda. Zistite to v našom novom blogu a čítajte ďalej. 

 

Šmykľavosť vozovky umožňuje motorovým nadšencom naučiť sa driftovať, teda ísť šmykom do zákruty s plnou kontrolou nad vozidlom. Pre mnohých motoristov predstavuje driftovanie hobby, ktorému sa pravidelne venujú. Nejde ale len o zábavu, v kritických situáciách vám schopnosť zvládnuť šmyk môže zachrániť život. Existujú rôzne skupiny či podujatia, kde si môžete pozrieť týchto profesionálov v akcii. Je tu však aj veľký počet amatérov, pre ktorých driftovanie predstavuje spríjemnenie všedných zimných dní. Rozhodli sme sa teda pripraviť krátky návod nato, ako sa naučiť driftovať. Aj tu sa kladie dôraz na bezpečnosť, preto treba driftovať na málo frekventovaných miestach a na vlastnú zodpovednosť. Povedzme si teda v teórii ako nato.

Video nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=ajrj90XaIec

Krok 1:

Pri zabáčaní zrýchľujte s ľahkosťou ale agresívne.

Keď zrýchľujete tlačte na plyn plynule. Žiadne „šliapnutie na plyn“ skôr progresívne zrýchľovanie. Toto zaručí stabilitu vozidla počas vychádzania zo zákrut.

Krok 2:

Držte obe ruky na volante ak práve nepreradzujete rýchlosť. 

Keď vchádzate do zákruty vyhnite sa otáčaniu volantu spôsobom, kde si ho pretáčate. Udržte stisk rúk na volante v rovnakej pozícii, aj v prípade, že by sa mali prekrížiť. Zo začiatku si na takýto spôsob držania volantu môže byť ťažké zvyknúť, ale uisťuje to stabilitu pozície kolies v zákrute. 

Krok 3:

Preraďujte rýchlo ale plynule. 

Nechajte si sekundu kým podradíte, raďte s čo najväčšou jemnosťou. Tento spôsob radenia zredukuje opotrebovanie a spríjemňuje celkový zážitok z jazdy. 

Krok 4:

Zlaďte výšku otáčok s rýchlosťou do ktorej podraďujete. 

Keď spomaľujete do zákruty a podraďujete na nižšiu rýchlosť, zvýšte otáčky. Mali by sa zhodovať s rýchlosťou do ktorej podraďujete. 

Krok 5:

Dokončite brzdenie ešte predtým ako vstúpite do zákruty.

Keď brzdíte v zákrute narúša to rozpoloženie váhy auta na ceste, čím môže dôjsť k strate kontroly nad vozidlom. 

Krok 6:

V zákrute buďte pohľadom zameraní na to kam idete, nie nato kde sa práve nachádzate.

V momente rýchlej jazdy zákrutou, sústreďte svoj pohľad na cestu kam auto smeruje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *