História značky Hankook: Ako začínala táto kórejská jednotka?

Kórejská značka pneumatík Hankook aktuálne patrí k svetovým lídrom vo výrobe pneumatík. Začínala skromne, ale ako to už pri ázijských „tigrích“ firmách býva, rýchlo vyrástla v obra, ktorého pozná prakticky celý svet. Ako na to išli v Hankooku? Čítajte v novom článku. 

Hankook je 80-ročná babka

V roku 2020 oslavuje Hankook 79. výročie svojej existencie. Znamená to, že na budúci rok bude oslavovať okrúhlu 80., počas ktorej si zažili všetko – pády aj úspechy. Vznikla v chudobnej Južnej Kórei, kde nebola vybudovaná poriadna infraštruktúra pre automobily, čo je pre firmu, ktorá vyrába pneumatiky, relatívne nepríjemné. 

Už v rokoch 1961 až 1978 sa to ale všetko začalo meniť k lepšiemu. V 60. a 70. rokoch sa kórejská ekonomika nakopla vôľu všetkých firiem inovovať, čo „postihlo“ práve aj Hankook. V tomto období sa v Kórei dokončili dva hlavné štátne diaľničné ťahy, čo znamenalo, že po pneumatikách začal byť omnoho väčší dopyt. 

Prví v Kórei

Hankook ako prvá značka v Kórei dokázala vyrobiť svoje vlastné pneumatiky, ktoré boli buď zimné alebo letné, ale dokonca aj radiálne. V rovnakom dvadsaťročí sa značka dostala aj do okolitých ázijských krajín, kde si podmanila srdcia mnohých zákazníkov, a to vďaka nízkej cene a vysokej kvalite, ku ktorej sa konkurencia ani nepribližovala. 

Už v 80. rokoch bolo ale značke v Ázii pritesno a preto rýchlo expandovala do Európy a do USA, kde sa taktiež stala jedným z lídrov. V domovskej Kórei pritom mala obrovskú fabriku na pneumatiky, a to konkrétne v meste Daejeon. 

Keďže popularita áut neustále rástla, spolu s ňou smerovala ku hviezdam aj značka Hankook. Pomaly otvorila ďalšiu z fabrík v Maďarsku, kde sa stala výrobcom pneumatík pre okolité krajiny. Dnes je jedným z popredných svetových výrobcov pneumatík, o čom svedčí aj ich obľúbenosť v našom e-shope. 

Značka Hankook je ďalším z dôkazov, že ázijské krajiny vedia vyrábať nielen kvalitné pneumatiky, ale sú aj draví. Máte pneumatiky tejto značky na svojom aute aj vy? 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *