Na čo si dávať pozor pri jazde na jeseň?

Na čo si dávať pozor pri jazde na jeseň?

Jeseň má jednoznačne chytľavú atmosféru, ktorá láka pozerať sa okolo seba. Ale zároveň je to obdobie dažďov, šmykľavých ciest a všadeprítomných listov, ktoré sa s pneumatikami nie zrovna dobre znášajú. Poďte sa s nami pozrieť na to, čo vám na jeseň hrozí a na čo si dávať pozor.
Na čo si dávať pozor pri jazde na jeseň?

1.Deti

Prekvapivý bod, čo poviete? Po lete, kedy na deti chodiace do školy nie sme zvyknutí, prináša jeseň množstvo ratolestí na každom rohu, a to ako ráno, tak aj poobede. Dávajte preto pozor a to najmä v školských zónach. Deti si totiž nedávajú taký pozor, ako dospelí, a preto môže ľahko dôjsť k nešťastiu. 

2.Tma

V lete jazdí väčšina z nás za svetla – je to logické, dni sú totiž dlhé a preto ranné aj večerné cesty do práce a z práce prebiehajú počas denného svetla. Dávajte si preto pozor, keď zrazu zistíte, že ráno, pri ceste do práce, je tma. 

3.Lesná zver

Pri okresných cestách nezabúdajte na prebiehajúcu lesnú zver. Obzvlášť v novembri sa pravdepodobnosť, že na ceste stretnete napr. jeleňa, významne zvyšuje. Oplatí sa preto mať oči na stopkách. 

4.Listy

V úvode spomínané listy prinášajú, okrem svojej šmykľavosti, aj ďalšie neduhy, akými je ich skvelá schopnosť zakryť rôzne nedostatky cesty ako napr. výmole alebo obrubníky. Obzvlášť nebezpečné ale môžu byť aj zakryté otvorené poklopy kanálov.

5.Pneumatiky

Začiatkom jesene si nezabudnite skontrolovať tlak v pneumatikách. Aj počas dobrých podmienok totiž pneumatiky priebežne strácajú tlak. Keď sa, navyše, vonku ochladzuje vzduch, únik tlaku je ešte rýchlejší a výraznejší. Oplatí sa preto dávať pozor aj na pneumatiky. 

6.Dážď

Jasné, dážď hrozí aj počas iných ročných období. Na jeseň je ho ale v našich zemepisných šírkach zvyčajne výrazne viac a to ohrozuje aj samotnú jazdu. Vzhľadom na to, že počas leta prší menej, na cestách sa môže nazbierať nadbytočný prach, špina, olej a ďalšie nečistoty, ktoré, keď sa zmiešajú s vodou, môžu vytvoriť nebezpečne šmykľavé podmienky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *