Čo robiť pri šmyku? Základom je nepanikáriť

Aby ste boli počas jazdy na snehu alebo na ľade naozaj „vyskillovaní“, chce to tradičnú metódu, jednoducho trénovať, trénovať a trénovať. Ak si chcete ale aspoň teoreticky ozrejmiť, čo robiť, keď vaše vozidlo začne lietať hore dole, čítajte ďalej. Samozrejme, okrem chladnej hlavy vám k bezpečnej jazde pomôžu aj naozaj kvalitné pneumatiky.

Čo robiť pri šmyku ?

Ako šmyk predvídať?

Ako to už býva, základom je, okrem spomínaného zachovania chladnej hlavy, aj prevencia. A tou je pozorné sledovanie stavu počasia a vozovky. Ak je vozovka mokrá, špinavá (napr. od bahna, piesku a pod.) alebo zasnežená (resp. ju pokrýva vrstva ľadu), je jasné, že treba niečo robiť. Pozor dávajte na utlačenú vrstvu snehu, ktorá je mimoriadne šmykľavá a je omnoho nebezpečnejšia, než čerstvo napadaný sneh. 

Ak sa dostanete počas šmyku do zákruty a máte auto s pohonom predných kolies, čaká vás šmyk nazvaný príhodne nedotáčavý. Zákruta vás jednoducho začne „vynášať“ von. Vtedy rozhodne nepanikárte, uberte plyn a vyšliapnite spojku. Následne vyrovnajte smer kolies a potom jemne pootočte volantom smerom do danej zákruty. Šmyk by ste týmto spôsobom mali zvládnuť. 

Nezabúdajte: na ľade vás nezachránia ani najlepšie pneumatiky

Menej je niekedy viac – toto platí pri šmyku hneď trojnásobne. V šmyku rozhodne bezhlavo nekrúťte volantom a prudko nebrzdite. Z vášho vozidla sa totiž razom stanú neovládateľné sane a budete vystavení nebezpečenstvám, ktoré sú okolo vás, napr. prudký kopec pod cestou, oprotiidúce auto, stromy… je tu toho naozaj veľa, čo z vás a vášho auta môže spraviť jednoducho stlačenú plechovku.

Ak sa šmyku naozaj bojíte, zaobstarajte si štvorkolku, teda vozidlo s pohonom všetkých štyroch kolies. Takéto vozidlá tieto situácie zvládajú omnoho lepšie a preto sú vhodnejšie, ak nepatríte zrovna medzi rally pretekárov. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *