Auto sa nechová podľa vašich predstáv? Zimná údržba vozidla môže všetko napraviť

zimná údržba

Množstvo aktívnych vodičov nemá čas na pravidelnú starostlivosť o svoje vozidlo. Dôvodov môže byť viac. Vyčerpanosť v práci ale aj spoľah na to, že auto zvládne dlhodobú prevádzku aj bez údržby. Nie vždy to je však tak. Aby auto fungovalo správne, potrebuje pravidelnú kontrolu minimálne raz do roka. Ak ste sa na pravidelnú údržbu vášho vozidla pred zimou vykašľali, stále je ešte čas napraviť to.

zimná údržba

Olej a olejový filter

Pravidelná výmena motorového oleja vo vašom vozidle môže byť alfou a omegou jeho správneho fungovania. Väčšina výrobcov áut odporúča meniť olej a olejový filter minimálne raz do roka. V opačnom prípade je ukazovateľom hodnota najazdených kilometrov, ktorá je samozrejme odlišná vzhľadom na motorizáciu vášho vozidla. Nepísaným pravidlom je, že po výmene oleja a filtra by ste nemali najazdiť viac ako 10-tisíc kilometrov.

Brzdový systém

Počas zimnej údržby nezabudnite myslieť aj na celý brzdový systém vášho auta. Pri servisnej kontrole sa technik zameria na množstvo a stav brzdovej kvapaliny, no pozrie sa aj na to či nie sú opotrebované brzdové platničky a či počítač nevidí je nejaké chyby na elektronických doplnkoch výbavy. Už len obyčajné nefunkčné ABS-ko môže v prípade krízového brzdenia zapríčiniť fatálnu dopravnú nehodu.

Stav vašich pneumatík

Ak nepatríte do klubu milovníkov letných gúm, určite v zime jazdíte minimálne na celoročných, v ideálnom prípade na zimných pneumatikách. Veľké množstvo vodičov si však neuvedomuje že ich zimné pneumatiky sú v horšom stave, než keby majú nové letné. Pneumatiky sú tiež len spotrebným materiálom, ktorý má svoj dátum spotreby. Jazdiť na gumách, ktoré majú za sebou 50-tisíc km, alebo ktoré 12 rokov ležali vo vašej pivnici, odporúčame len tým najväčším odvážlivcom.

Batéria a štartér

Určite sa to už stalo aj vám. Od večera do rána napadlo 50 cm čerstvého snehu a vás pred cestou do práce čaká minimálne polhodina čistenia auta a vytvárania výjazdu, aby ste sa vôbec dostali z parkoviska von. Po namáhavom odhŕňaní zrazu zistíte, že vaše auto nie je ochotné naštartovať. Dôvodom môže byť slabá alebo úplne mŕtva batéria, nefunkčný alternátor, ale aj pokazený štartér. Kvalitná servisná kontrola takéto nedostatky odhalí a napraví.

Stále je čas

Ak vaše motorové vozidlo vykazuje akékoľvek zvláštne správanie, vydáva neidentifikovateľné zvuky alebo nefunguje tak, ako má, navštívte najbližší servis. Môžete tak predísť závažnejším poruchám a budete sa za volantom cítiť oveľa bezpečnejšie s vedomím, že je vaše auto v poriadku.

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *