Takto by mala vyzerať kontrola zimných pneumatík pred jazdou

zimné pneumatiky

Ak sa chystáte na zimnú lyžovačku, mali by ste dobre pripraviť svoje auto na dlhú a strastiplnú cestu. Jednou z podmienok úspešnej jazdy je dobrý stav vašich zimných pneumatík. Viete, ako ich správne pripraviť na cestu a ako odhaliť prípadné chyby, ktoré by mohli vytvoriť väčšie problémy?

zimné pneumatiky

Kontrola dezénu

Zákonom stanovená minimálna hĺbka dezénu je výsmech všetkým vodičom, ktorí chcú jazdiť bezpečne. 3 mm hlboký dezén je už dávno za hranicou použiteľnosti. Dezén nemerajte z boku pneumatiky, ale na mieste, kde sa dotýka vozovky. Ak má dezén menej ako 5 milimetrov, odporúčame vám pneumatiky čo najrýchlejšie vymeniť a určite na nich nejazdiť v zime.

Trhliny a poškodenia

Vizuálna a hmatová kontrola pneumatík môže odhaliť trhliny, ktoré by pri náraze na kameň alebo pri rýchlej jazde mohli ľahko prerásť až k roztrhnutiu pneumatiky. Ak na takéto trhliny narazíte (alebo objavíte v pneumatike sklo alebo klince) odporúčame ju opäť bezodkladne vymeniť.

Kontrola tlaku

Nové modely áut všetkých značiek majú v palubnom počítači funkciu signalizácie poklesu tlaku v pneumatikách. Aj tak však odporúčame pozrieť sa na dvere, aký tlak odporúča výrobca auta, pozrieť sa na pneumatiku, aký odporúčaný tlak je tam, a následne si to manuálne skontrolovať meračom.

Test šmyku

Ak chcete otestovať asistenčné a brzdové systémy, rozbehnite sa na prázdnom parkovisku na rýchlosť 50 km/h a prudko zabrzdite. Nielen, že otestuje správnu funkčnosť bŕzd, ABS-ka a ostatných systémov, ale aj získate predstavu, akú máte brzdnú dráhu na snehu, na ľade, alebo na mokrej vozovke.

Asistenčné systémy

Veľa starých nadšencov áut neuznáva moderné výdobytky dnešných áut. V zásade však platí, že čím viac systémov v aute máte, tým je to lepšie. Musíte však overovať aj ich funkčnosť (ako aj v predchádzajúcom prípade). Avšak, jazda s ABS, s automatickým brzdením, s adaptívnym tempomatom a s monitorom mŕtveho uhla je bezpečnejšia, ako jazda bez nich.

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *