Ktoré bezpečnostné prvky by nemali chýbať vo vašom novom vozidle?

bezpečnosť auta

Či už ste zástancom klasiky alebo dávate prednosť moderným technológiám, nemôžete poprieť fakt, že moderné bezpečnostné prvky v autách im nielen pridávajú percentá v bezpečnostných testoch, ale naozaj z nich robia bezpečnejšie vozidlá pre každodenné dochádzanie z bodu A do bodu B. Vyberáte si nové auto? Možno si trochu priplatíte, no tieto bezpečnostné prvky by vo vašom aute rozhodne nemali chýbať.

bezpečnosť auta

Základná výbava

Ako prvé uvádzame technológie, ktoré sú už dnes neodmysliteľnou súčasťou každého auta. Ako prvé by v aute rozhodne nemalo chýbať ABS a ESP. Prvý systém sa stará o bezpečnejšie brzdenie napríklad na ľade, druhý prispôsobí trakciu vašich kolies rôznym typom povrchu. ESP sa dá na mnohých autách aj vypnúť, no neodporúčame to. Bez ESP a ABS sú vám aj tie najlepšie zimné pneumatiky na nič.

Autonómna brzda

Táto vychytávka často funguje len napríklad do 40 km/h alebo je v jej aktivácii nutná iná podmienka. V mestskej prevádzke však môže zabrániť ťukancom pri posúvaní sa v kolóne alebo zrážke chodcov. Podobne šikovný je aj adaptívny tempomat, ktorý zvláda prispôsobovať svoju rýchlosť pred nami idúcim vozidlám.

Zadná kamera

Pomôže vám s parkovaním, no dokáže zachrániť život aj dieťaťu alebo psovi, ktorý by vám podbehol pod auto a vy nemáte šancu zbadať ho v zrkadle. Podobnú službu pre vás vykonajú aj parkovacie senzory.

Senzor mŕtveho uhla

Skvelá vec pre unavených a nepozorných šoférov na diaľnici. Akonáhle sa diagonálne za vami zjaví auto, ktoré máte v takzvanom mŕtvom uhle, na spätnom zrkadle sa vám rozsvieti dióda, ktorá vás naň upozorní. Skvelé a jednoduché.

Automatická prevodovka

Venovať sa plne riadeniu vozidla… Tak znie časť zákona o cestnej premávke. Niektorí vodiči sa však radi hrajú s mobilom. Tí zodpovednejší ho nechajú vo vrecku a okrem toho si priplatia za auto a automatom, aby nemuseli riešiť rýchlosti a mohli sa venovať len premávke.

Senzory správania vodiča

Pri únave vám auto prikáže zastaviť. Keď detekuje, že ste zaspali, samé zastaví pri krajnici. Ak prejdete do druhého jazdného pruhu bez smerovky, šklbne s vami sedadlo. Aj takéto vychytávky už ponúkajú dnešné autá. Ktorá je vaša najobľúbenejšia? Pochváľte sa ostatným do komentárov a jazdite bezpečne.

CTA3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *