Zamrzla vám ručná brzda? Takéto sú riešenia

zamrznutá ručná brzda

Nie všetky autá majú klasickú ručnú brzdu – najmä tie novšie a s automatickou prevodovkou majú elektronickú ručnú brzdu, ktorá sa zatiahne aj odtiahne sama. Pri týchto, vraj, nehrozí, aby ručná brzda zamrzla. Aj niektoré automaty majú však klasickú zaťahovaciu páku, no a tie vedia v dnešnej dobe narobiť celkom dosť problémov. Ako sa vyhnúť  zamŕzaniu ručnej brzdy a ako ju rozmraziť?

zamrznutá ručná brzda

Prevencia je základ

Dôležité je, aby ste pri veľkých mrazoch ručnú brzdu ani nezaťahovali. Auto v pohode vydrží aj so zaradenou rýchlosťou a v prípade automatov so zaradeným „stupňom P“. Ak musíte stáť v kopci, tak sa v ňom snažte jednoducho nestáť. Vieme, že to nie je jednoduché, najmä na sídliskách, ako sú napríklad bratislavské Dlhé Diely, no auto by malo ostať stáť v kopci aj bez zaradenej ručnej brzdy.

Pravidelné prehliadky spravia veľa

Zmrznutie ručnej brzdy spôsobuje niekoľko faktorov. Asi najčastejším je, že jednotlivé súčiastky ručnej brzdy sú opotrebované a kovové časti sa o seba pri mrazoch a vlhkosti doslova prilepia. Ak máte však ručnú brzdu v poriadku, je menšia šanca, že by vám „ostala visieť“ a nemusíte sa tak báť vysokých mrazov.

Nejazdite s ňou

Keď už je skaza dokonaná, nejazdite. To, že je ručná brzda stále zatiahnutá, nezistíte možno hneď. Kontrolka svietiť nebude, no po pár metroch zistíte, že auto sa posúva dopredu ťažšie, a možno začne aj niečo smrdieť. V tom prípade okamžite zastavte na mieste, kde nebudete nikomu zavadzať.

Zohrejte auto

V prvom rade je dôležité poriadne auto zohriať. To môže trvať pokojne aj dve hodiny. Nezľaknite sa toho a nebojte sa spotreby. Stojace auto s naštartovaným motorom žerie v priemere pol litra za hodinu. Otravné môže byť stráženie auta na ulici alebo neustále idúci motor. Po čase by však mala ručná brzda povoliť, čo opäť pocítite najmä počas riadenia.

Nechajte to na servis

Ak sa do auta bojíte zasahovať a ani po zohriatí vám brzda nepovolila, radšej si zavolajte odťahovú službu do servisu. V aute môže byť aj iná porucha, ktorá sa prejavila a so zamrznutou brzdou to nemusí mať nič spoločné. Určite však nechoďte s autom sami, riskujete vážne zranenie, a to najmä počas zimy na klzkých vozovkách s neovládateľným autom.

nove zimné pneumatiky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *