Papučky alebo reťaze? Na zimu sú skvelé obe riešenia

snehové reťaze

Zima sa pomaly blíži, niektorí ľudia už prezúvajú, a vy si pomaly plánujete zimnú dovolenku? Super, je pravý čas, no zvážili ste aj rôzne situácie, ktoré môžu nastať počas prepravy? Lyže, bundy a plavky do wellnessu sú jedna vec. Dobre pripravené auto na zimu je druhá vec. Dnes sa však budeme venovať jednej konkrétnej situácii, a to prejazdu cez hlboký sneh.

snehové reťaze

Kde je nutné použiť reťaze?

Zákon to hovorí v podstate jasne. Vodiči by mali použiť snehové reťaze na súvislej vrstve snehu alebo ľadu, a pri ich nasadení sa povoľuje rýchlosť maximálne 50 km/hod. Povinnosť ich obutia ukladá prenosná modro-biela dopravná značka, na ktorej je vyznačená pneumatika s reťazami. Odporúčame ich voziť v aute najmä v zimných mesiacoch, lebo nikdy neviete, kedy na podobnú značku narazíte. V prípade, že vás zastihne silné sneženie, bez reťazí sa ďalej nepohnete.

Aké hrozia pokuty?

Sadzobníky za nepoužitie snežných reťazí sa už niekoľkokrát menili. Pokojne si však pripravte aj niekoľko desiatok eur. Veľmi záleží aj od vás alebo dôvodov, prečo reťaze nemáte, no na vyznačenom úseku by ste bez nich nemali ďalej pokračovať.

Viete správne nasadiť reťaze?

Máte doma staré reťaze po dedkovi? Na vaše zimné pneumatiky ich radšej nedávajte. Môže sa vám ľahko stať, že nebude pasovať správny rozmer, alebo že ich jednoducho nebudete vedieť nasadiť. Nedáme vám žiadny návod, ako ich na kolesá dať, no pri väčšine moderných reťazí sa predáva aj návod a reťaze sú rôzne farebne označené, aby ste vedeli, ktorú časť treba dať kam a ako sa majú správne navinúť na koleso pri jazde.

Kedy ich treba dať dole?

V tomto už zákon taký jednoznačný nie je, pravdepodobne po ukončení platnosti značky, ktorá ich prikazuje použiť, prípadne vtedy, keď už nejazdíte po súvislej vrstve snehu a ľadu. Ak by ste jazdili s reťazami po asfalte a vo vyššej rýchlosti, môžete si výrazne poškodiť pneumatiky. O poškodení sme písali v predchádzajúcom článku.

Pre laikov sú lepšie papuče

Tie sa inak nazývajú aj autoponožky. Je to relatívne moderný produkt, ktorý sa odporúča pre všetkých začínajúcich šoférov. Autoponožky sú malé, skladné, a nasadiť ich dokáže naozaj každý. V podstate ich len obujete z boku na koleso a pomalou jazdou sa samé navinú. Predávajú sa vo väčšine obchodov s autodielmi a na ich správne nasadenie nájdete aj veľké množstvo videotutoriálov.

Prajeme vám šťastnú cestu pri cestovaní na vašu zimnú dovolenku!

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *