Ktorými zlozvykmi najviac skracujete životnosť vašich pneumatík?

poškriabané disky

Niektorí vodiči majú v sebe zakorenené určité zvyky a zlozvyky, ktoré im vštepovali ešte v starých autoškolách, alebo ktoré sa počas života naučili sami. Najmä moderné autá týmito zlozvykmi trpia najviac. Vykašlime sa teraz na nesprávne radenie rýchlostí či vytáčanie studeného motora. Ktoré zlozvyky citeľne ničia pneumatiky? 

poškriabané disky

Jazda po štrku

Bývate na novovybudovanej ulici, ktorá nemá spravenú regulárnu prístupovú cestu? V poriadku, no snažte sa svoje auto používať čo najmenej. Jazda po štrku, najmä na autách s manuálnou prevodovkou a vo vyšších rýchlostiach, podľa najnovších testov reálne poškodzuje pneumatiku. Dôvodom sú ostré kamienky, na ktoré auto v rýchlosti narazí, a tie sa zapichávajú priamo do pneumatiky. Moderné autá majú aj rôzne elektronicky ovládateľné jazdné režimy – piesok, štrk, blato, či sneh, ktoré majú za úlohu, aby auto počas jazdy nezapadlo a aby zbytočne netrpelo.

Keď nepoznáte rozmer vášho auta

Patríte medzi ľudí, ktorí radi naberú každý druhý obrubník? Buďte radi, že vaše kolesá ešte ako-tak držia. Okrem toho, že si veľmi ľahko zlomíte puklicu alebo poškriabete elektrón, môžete si doslova rozraziť pneumatiku. Zvlášť veľký pozor si dávajte pri prejazde v pravotočivých zákrutách okolo vysokých obrubníkov. Podobne je to aj pri vychádzaní na obrubník – snažte sa nájsť čo najnižšie miesto a prejsť ho čo najpomalšie.

Posilňovač riadenia je nepriateľom pneumatík?

To je možno trochu silné tvrdenie, no pred dobou, kedy malo každé auto posilňovač, si ľudia dvakrát rozmysleli, ako dlho sa budú vytáčať z parkovisko a drieť pneumatiky o asfalt. Točenie volantom na mieste totiž zapríčiní, že pneumatiky sa doslova šúchajú o tvrdý podklad, na ktorom môžu byť opäť tvrdé kamene, sklo, ale aj rôzne iné predmety, ktoré ich poškodia.

Doprajte autu hygienu

Viete, ako veľmi trpia vaše pneumatiky, keď na nich zaschne blato? Ak ste človekom, ktorý často jazdí po poľných alebo lesných cestách, a nejaké to blato na aute vás už ani nezaujíma, skúste ho dať dole aspoň z vašich kolies. Po zaschnutí zostane na kolesách pevná hmota, v ktorej môžu byť opäť uviaznuté ostré predmety. Aj samotné čiastočky hliny dokážu pneumatiku poškodiť, a preto sa neodporúča mechanické, ale ani vysokotlakové umývanie. Použite radšej slabý prúd vody.

Prichádza obdobie soli

Umývanie sa vzťahuje aj na obdobie zimy, kedy na to mnohí majitelia áut kašlú. Práve toto je však obdobie, kedy autá dostávajú zabrať kvôli snehu a soli. Keď nám soľ môže zožrať topánky a polovicu kapoty, dokáže to aj s gumami.

vyberte si z nasej ponuky vyhodne pneumatiky najlepsich znaciek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *