Ako správne umývať auto? Vyskúšajte naše tipy

umývanie auta

V lete po našich cestách jazdia naleštené štvorkolesové mašinky, ktoré si majitelia takmer na dennej báze sprchujú vysokotlakovými čističmi doma na záhrade. Niet sa čo čudovať, na výletoch, parties, ale aj auto-moto zrazoch musia autá vyzerať dobre. Omnoho dôležitejšie je však umyť auto v zime. Viete však, ako správne na to?

umývanie auta

Hlavne nepoškriabať lak

Ak sa vám podarilo pri vyhrabávaní sa z blata alebo záveja vystreliť trochu blata na kapotu alebo sklo, za žiadnu cenu to nedávajte dole vreckovkou, handričkou, kefou ani rukou. V blate sú drobné pevné čiastočky, piesok, ale aj kúsky štrku, ktoré dokonale poškriabu vašu krásnu metalízu. Takúto špinu radšej nechajte tak až do momentu, kedy budete mať po ruke hadicu s tečúcou vodou. V tomto prípade môže byť nebezpečný aj vysoký tlak vody, hlavne pri zaschnutom blate.

Pneumatiky bez vysokého tlaku

Pneumatiky neodporúčame čistiť vysokotlakovými čističmi z podobného dôvodu, aký sme opisovali vyššie. Blato na pneumatikách obsahuje častice, ktoré sa pri vysokom tlaku ľahko zaryjú do gumy a začnú tak vytvárať prvé praskliny. Pri umývaní zimných pneumatík odporúčame použiť špeciálne čističe, ktoré špinu rozložia, a tú následne zmyjete prúdom vody z obyčajnej hadice. Nezabudnite, že pri umývaní kolies treba myslieť aj na blatníky, zavesenie, disky a brzdy. Pri rôznych prípravkoch však dávajte pozor, aby sa na brzdy nedostali, hlavne vtedy, ak sú na báze oleja.

Ručné umyvárne sú lepšie

Ručná umyváreň bude vždy lepšia, ako tie klasické prejazdy s nejakým programom. V obrovských kefách, ktoré behajú po vašom aute, môžu byť často zachytené kúsky nečistôt, ale aj štrk, ktorý z vašej kapoty spraví mozaiku. Na ručnej umyvárni si auto pobeháte s aktívnou penou, vysokotlakovým čističom a osmotickou vodou, ktoré ho dokonale umyjú v podstate bez dotyku a rizika poškriabania nejakej časti kapoty.

Vosk dokáže zázraky

Väčšina dnešných ručných umyvární ponúka aj možnosť auto navoskovať. V tomto prípade ide o špeciálny roztok vody upravenej osmózou, ktorá je zmiešaná s klasickým voskom na autá. Je dôležité. Aby ste túto zmes neaplikovali na okná, ale len na kapotu. Na záver je nutné zotrieť túto vrstvu práve už spomínanou osmotickou vodou, ktorá je zbavená všetkých minerálov, a práve vďaka tomu ostane auto bez jediného fliačika alebo stekanca aj bez toho, aby ste ho vytreli do sucha.

Dajte auto napastovať

Ak chcete auto na zimu pred soľou skutočne ochrániť a vosk z auto-umyvárne vám príde málo, dajte auto napastovať profesionálovi. V každom druhom autoservise ponúkajú starostlivosť o autá pred a počas zimy a ich ochranu pred nežiadúcimi chemikáliami, s ktorými prídu do kontaktu. Napastované auto vydrží chránené aj 10 mesiacov. Tento úkon sa vám vráti v podobe vždy krásnej kapoty (pokiaľ vám ju niekto nedoškriabe pred obchodným domom na parkovisku).

prejst na ponuku pneumatik za najlepsie ceny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *