Využívate hliníkové disky aj v zime? Nezabudnite na čistenie

alu disky

Opatrnejší vodiči sú v zime zvyknutí nielen na prezúvanie povinné zo zákona, ale aj na plechové disky, ktoré toho znesú viac. Ak vám záleží na výzore auta aj počas zimy a nechcete sa na pár mesiacov rozlúčiť s vysnívaným imidžom vašich kolies, pravdepodobne ostanete pri „elektrónoch”. V tom prípade určite nepodceňujte ich čistenie.

využívate hliníkové disky aj v zime? nezabudnite na čistenie

V zime trpia elektróny podstatne viac, ako v lete. Okrem nepriaznivého počasia na ne pôsobia aj posypy a zmesi z vozovky.

Čo využívať na čistenie

Základom pri čistení nie je chemický čistiaci prostriedok, ako si mnohí myslia. Než sa vrhnete na čistenie, najprv si zadovážte poriadnu handričku alebo špongiu. Rôzne hubky na riad s drôtenými povrchmi určite nie sú ideálne. Poškriabete nimi disky, do ktorých ste investovali nemalé peniaze.

Zožeňte si radšej za niekoľko eur kvalitné utierky a aplikátory z mikrovlákna. Mikrovláknové utierky majú vyššiu hustotu, sú jemné, no odolné a mnohé z nich môžete využívať dlhodobo. Vďaka hustote ich vlákien zostane pri správnom aplikovaní prípravok na povrchu, preto ho nebudete musieť minúť viac, než je potrebné.

Mikrovláknové špongie a utierky nájdete aj vo forme šikovných aplikátorov na rúčkach a držiakoch, čo si niektoré typy hliníkových diskov svojím tvarom vyslovene pýtajú.

Keď už máte správne utierky, je čas siahnuť po chemických čističoch. Možno sa aj k vám dostali „babské rady” o citrónovej šťave, pomarančových džúsoch alebo Coca Cole, ktorú niektorí majitelia áut využívajú na čistenie. Z nášho pohľadu je to risk – je pravda, že Coca Cola dokáže vyčistiť vodný kameň, dokonca hrdzu. Ak vám ale záleží na životnosti a vzhľade diskov, mali by ste použiť prípravky určené na čistenie, ktorých kyslosť alebo zásaditosť neohrozuje povrchovú úpravu disku.

Ako často čistiť hliníkové disky

Ak chcete, aby vaše disky v lete žiarili, mali by ste ich čistiť každý týždeň. V zime je to trochu náročnejšie a musíte počítať s tým, že pri špinavej vozovke budete mať po každej jazde elektróny zašpinené.

Aj keď ste perfekcionisti a najradšej by ste mali pri každej jazde tip-top vzhľad vozidla, snažte sa držať letnej frekvencie umývania. Opakované čistenie chemickými zmesami má vplyv na povrch a životnosť diskov. To, samozrejme, závisí aj od typu materiálu a povrchu. Matné alebo chrómové disky sú citlivejšie na agresívne zlúčeniny, preto si pri ich čistení dvakrát rozmyslite, či ich náhodou nepoškodíte.

Zlatou strednou cestou môže byť vysokotlakový čistič, ktorý použijete bez chemických prípravkov, len na zmytie nečistôt. Síce s ním – a bez chemikálií a leštiacich pást – nedosiahnete najvyšší lesk, vaše disky však budú pôsobiť čisto a elegantne.

Ešte nemáte hliníkové disky, no po tomto článku by ste ich radi videli na svojom „miláčikovi”? Nie je nič jednoduchšie, ako kliknúť na našu ponuku a vybrať si ten správny model.

pozrite si krasne znackove alu disky za najlepsie ceny v nasej ponuke

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *