Zimné pneumatiky: 2 tipy na predĺženie životnosti

zimné pneumatiky

Od 15. novembra do 31. marca sme povinní využívať zimné pneumatiky, ak chceme byť súčasťou cestnej premávky na slovenských cestách a zároveň nebyť pokutovaní. Väčšina vodičov túto povinnosť dodržiava, hoci niektorí z nás „prezúvajú” na poslednú chvíľu, lebo sa do servisov vyberú neskoro.

zimné pneumatiky: 2 tipy na predĺženie životnosti

Keď už máte svoje vozidlo prezuté, láka to k pomysleniu, že vaše povinnosti sa skončili a stačí vám teraz dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Nemali by ste však zabudnúť na to, že aj pri kratšom využívaní zimných pneumatík, v porovnaní s letnými, môžu trpieť a strácať životnosť.

Čo teda vplýva na vaše zimné pneumatiky a môže ohroziť nielen vašu bezpečnosť, ale aj stav peňaženky?

Myslite na skladovanie už teraz

Najmä mladí vodiči s prvým vlastným vozidlom podceňujú spôsob uskladnenia, čo sa im môže vypomstiť krátkou životnosťou a vyššími nákladmi. Jeden zo základných trikov skladovania zimných pneumatík začína ešte pred ich vyzutím. Poznačte si pozíciu jednotlivých pneumatík, aby ste ich mohli v ďalšej sezóne využiť na opačných nápravách: predné pneumatiky pôjdu na zadnú nápravu, zadné na prednú.

Opotrebenie na nápravách je totiž rôzne a týmto spôsobom ho môžete aspoň do istej miery vyvážiť.

Dlhodobé skladovanie si vyžaduje citlivejší prístup, najmä ak hrozí deformácia pneumatiky. Nenechávajte preto zimné pneumatiky žiť svojím životom vo vlhkej pivnici. Nájdite suché miesto, v ktorom nehrozia vplyvy počasia ani mechanického poškodenia. Podľa toho, ako pneumatiky skladujete – či sú uložené na sebe alebo zavesené – môžete zvážiť aj ich otáčanie, ideálne každých 4-6 týždňov. Najmä pri vertikálnom skladovaní vám odporúčame pneumatiky otáčať, čím predídete ich zdeformovaniu konštantným tlakom na jednu plochu.

Za zmienku stoja aj chemické látky a riedidlá, ktorých vplyv na povrch pneumatík môže byť vážne zhubný. Ak pneumatiky skladujete v dielni alebo garáži s blízkosťou chemických zlúčenín, pouvažujte nad iným miestom.

Kontrolujte tlak pravidelne – aspoň tak, ako v lete

Určite to poznáte aj vy. Nepríjemná zima, ktorá hryzie aj cez oblečenie. Ste radi, že sedíte v aute a vonku strávite len toľko času, koľko je naozaj potrebné. To znamená rýchlo natankovať, zaplatiť a ísť si svojou cestou.

Napriek nepohodliu nepodceňujte kontrolu tlaku v pneumatikách. Preťažené bočnice môžu viesť až k náhrade pneumatík, čo určite nechcete, ak ste do zimných pneumatík investovali len nedávno.

Jazda v chladnom počasí s mokrou vozovkou vás môže zvádzať k pomysleniu, že tlak v pneumatikách je správny. Brzdná dráha je predsa počas zimy odlišná od tej letnej – na suchej vozovke vyhriatej slnkom sa jednoducho brzdí inak a zmeny si všimnete rýchlejšie.

Nezaškodí pripomenúť si aj známu pravdu – čím ťažší náklad, tým vyšší tlak. Netreba to, samozrejme, preháňať, každá pneumatika a vozidlo má svoje odporúčané hodnoty. No ak sa chystáte na poslednú tohtoročnú lyžovačku s plným kufrom a 4 kamarátmi, ktorí sú v „objemovke”, tlak v pneumatikách by mal byť vyšší. To isté sa týka dlhších ciest.

Potrebujete náhradné zimné pneumatiky? Pozrite si našu ponuku. A, samozrejme, nezabudnite na spomenuté tipy – veríme, že aj vďaka nim vám nové pneumatiky poslúžia dlhšie.

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *