Predaj starých pneumatík: Áno alebo nie?

detail pneumatík

Kúpili ste si nové pneumatiky a neviete, ako máte správne naložiť s tými starými? Mnohých ľudí zvádza myšlienka: „Nech sa mi čosi vráti.“ Predaj starých pneumatík však vôbec nie je taký skvelý, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Predaj starých pneumatík: Áno alebo nie?

Výhody z predaja

Pozrime sa najprv na výhody, ktoré nám plynú z predaja používaných pneumatík. Keďže ste sa rozhodli pre ich výmenu, zrejme už majú za sebou desiatky tisíc kilometrov (alebo pekných pár rokov). Po dezéne ani chýru a vám už došlo, že ak chcete jazdiť bezpečne, budete sa s nimi musieť rozlúčiť. Takéto pneumatiky predáte maximálne tak za 20 eur niekde v bazári. Naozaj vám to stojí za tú námahu?

Prečo radšej neinzerovať?

Gumy, ktoré ste vyhodnotili ako nebezpečné, by ste s dobrým svedomím nemali ponúkať inému majiteľovi. Ohrozujete tým nepriamo jeho život, ale i životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Mladých a neskúsených vodičov môžete nalákať na nízku cenu používaných gúm, no amatér reálne nevie zhodnotiť ich stav a nevie, aké nebezpečné môžu byť.

Rozhodne nie do priekopy za mestom

Výsledok je teda jasný – pneumatiky majú svoju životnú púť za sebou. Nepatria však na žiadnu nelegálnu skládku ani do kontajnera na sídlisku. Rovnako nevhodné je aj ich spaľovanie (alebo predávanie za týmto účelom).

Existujú aj ekologické spôsoby likvidácie pneumatík. Profesionálne spaľovne, recyklačné programy a rôzne iné inštitúcie sa o ne spoľahlivo postarajú. Pre vás je najjednoduchšie nechať ich v dielni, kde vám prezúvali nové. Väčšina autoservisov ponúka túto službu bez poplatku a vy si nemusíte robiť starosti so starými gumami.

Spotrebný tovar má svoju životnosť

Rožky, kozmetické pomôcky, papierové obrúsky, ale i pneumatiky a iné komponenty v našich dopravných prostriedkoch majú predpísanú dĺžku života. Obzvlášť na pneumatikách, ale napríklad i olejových filtroch sa šetriť neoplatí – auto by vám to skôr či neskôr zrátalo. Pravidelne zhodnoťte stav komponentov na vašom vozidle a pri horšej kondícií ich okamžite vymeňte, samozrejme, za nové. Servisný interval na autách je dostatočne dlhý (gumy vydržia roky a olej s filtrom vydrží v priemere 15 000 km, na niektorých motocykloch je servisný interval oleja, filtru aj pneumatík 2000 km) a vás nezničia časté nákladné investície.

vyberte si z nasej ponuky vyhodne pneumatiky najlepsich znaciek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *