Čo znamenajú čísla na diskoch?

oznacenie diskov

Ak ste niekedy kupovali disky pre vaše auto, určite ste sa stretli s rôznymi číslami a kódmi na diskoch. Tieto čísla nie sú len náhodnými údajmi – každé z nich má svoj význam a je dôležité im rozumieť, aby ste mohli správne vybrať disky pre váš automobil. V tomto článku vám vysvetlíme, čo znamenajú jednotlivé čísla na diskoch a prečo sú dôležité.

oznacenie diskov

1. Priemer disku

Jedným z najdôležitejších čísel na disku je priemer, ktorý sa zvyčajne udáva v palcoch (inch). Tento údaj je kľúčový pre správny výber pneumatík, ktoré budú pasovať na vaše disky. Napríklad, ak je na disku uvedené číslo 17, znamená to, že priemer disku je 17 palcov.

2. Šírka disku

Šírka disku je ďalším kritickým údajom. Udáva sa tiež v palcoch a určuje, aké široké pneumatiky môžete na disky nasadiť. Napríklad šírka disku 7J znamená, že disk je široký 7 palcov. Šírka disku ovplyvňuje nielen vzhľad vozidla, ale aj jeho jazdné vlastnosti.

3. ET (offset)

ET, alebo tiež offset, je vzdialenosť medzi montážnou plochou disku a jeho stredovou osou. Tento údaj je udávaný v milimetroch a môže byť pozitívny, negatívny alebo nulový. Pozitívny offset znamená, že montážna plocha je bližšie k vonkajšej časti disku, zatiaľ čo negatívny offset znamená, že je bližšie k vnútornej časti. Správny offset je dôležitý pre zabezpečenie správneho sedenia disku na aute a môže ovplyvniť manipuláciu a stabilitu vozidla.

4. PCD (Pitch Circle Diameter)

PCD označuje počet dier a priemer kruhu, na ktorom sú diery umiestnené. Tento údaj je veľmi dôležitý pri výbere disku, aby správne sadol na náboj vozidla. Napríklad údaj 5×112 znamená, že disk má 5 montážnych dier, ktoré sú rozložené na kruhu s priemerom 112 mm.

5. Stredový otvor (CB – Centre Bore)

Stredový otvor je priemer otvoru v strede disku, ktorý musí presne sedieť na náboj vozidla. Ak je tento otvor príliš veľký alebo príliš malý, disk nebude správne sedieť, čo môže spôsobiť vibrácie alebo problémy s manipuláciou. Tento údaj je zvyčajne uvádzaný v milimetroch.

6. Hmotnosť a materiál

Okrem čísel týkajúcich sa rozmerov je tiež dôležité venovať pozornosť hmotnosti a materiálu disku. Hliníkové disky sú ľahšie a poskytujú lepšie jazdné vlastnosti a úsporu paliva, zatiaľ čo oceľové disky sú ťažšie, ale často odolnejšie.

Príklad konkrétneho disku

Aby sme si to všetko lepšie predstavili, pozrime sa na konkrétny príklad disku: Disky Aez PORTO Black 9×20 5×108 ET53 (APR0MHKA53E)

  • 9×20: Šírka disku je 9 palcov, priemer je 20 palcov.
  • 5×108: PCD – disk má 5 montážnych dier na kruhu s priemerom 108 mm.
  • ET53: Offset disku je 53 mm.
  • (APR0MHKA53E): Tento kód môže zahŕňať ďalšie špecifikácie alebo označenie modelu disku.

Porozumenie číslam na diskoch je kľúčové pre správny výber diskov, ktoré nielen zlepšia vzhľad vášho vozidla, ale aj jeho výkon a bezpečnosť. Na stránke Najpneu.com nájdete široký výber diskov rôznych veľkostí a typov, ktoré splnia všetky vaše požiadavky. Nezabudnite si pri výbere overiť všetky uvedené údaje, aby ste sa uistili, že kupujete správne disky pre vaše auto.

Navštívte Najpneu.com a objavte ideálne disky pre vaše vozidlo ešte dnes!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *