Ako často treba meniť pneumatiky vozidle?

Jedným z najdôležitejších aspektov bezpečnosti na ceste sú pneumatiky. Správne a včasné výmeny pneumatík nielenže zvyšujú bezpečnosť jazdy, ale aj šetria vaše peniaze. V tomto článku sa dozviete, kedy je ten správny čas na výmenu pneumatík a ako si vybrať tie najlepšie pre vaše vozidlo.

Kedy meniť pneumatiky?

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky sú nevyhnutné pre bezpečnú jazdu v zimnom období. Ich montáž sa odporúča, keď teploty klesnú pod 7°C. Pýtate sa prečo? Guma zimných pneumatík je špeciálne navrhnutá tak, aby zachovala pružnosť aj pri nízkych teplotách, čo zabezpečuje jej lepšie jadzné vlastnosti na snehu a ľade.

Letné pneumatiky

Naopak, letné pneumatiky by sa mali nasadzovať, keď teploty stále zostávajú nad 7°C. Tieto pneumatiky sú navrhnuté pre teplejšie podmienky a zabezpečujú optimálny výkon na suchom a mokrom povrchu.

Výmena pneumatík

Všeobecne platí, že pneumatiky by sa mali meniť každých 5 až 10 rokov, v závislosti od ich stavu a opotrebenia. Dôležité je pravidelne kontrolovať hĺbku dezénu – v EÚ je minimálna povolená hĺbka dezénu 1,6 mm.

Ako si vybrať správne pneumatiky?

Pri výbere pneumatík je dôležité brať do úvahy niekoľko kľúčových faktorov, aby ste zaistili, že váš výber bude najlepší pre váš automobil a váš spôsob jazdy. Tu sú niektoré z najdôležitejších aspektov, ktoré by ste mali zvážiť:

Typ vozidla

  • Veľkosť a hmotnosť vozidla: Ťažšie vozidlá potrebujú pneumatiky s vyššou nosnosťou a odolnosťou.
  • Typ vozidla: Napríklad SUV, sedan, športový automobil, alebo dodávka – každý z nich má špecifické požiadavky na pneumatiky.

Jazdný štýl

  • Športová jazda: Vyžaduje pneumatiky s lepším záberom a rýchlejšou odozvou.
  • Pokojná jazda: Zamerajte sa na komfort a tichý chod pneumatík.

Jazdné podmienky

  • Cesty a terén: Na hladkých cestách sú ideálne pneumatiky s dobrou trakciou a nízkym valivým odporom, zatiaľ čo na nerovných cestách potrebujete odolnejšie pneumatiky.

Špecifikácie pneumatík

  • Hĺbka dezénu: Dôležitá pre zabezpečenie dobrého záberu, najmä v mokrých podmienkach.
  • Materiál a zloženie: Rôzne zmesi gumy môžu ovplyvniť odolnosť pneumatiky, jazdné vlastnosti a odolnosť voči opotrebeniu.

Renomovaní výrobcovia a značky

Na našom e-shope najpneu.com ponúkame široký výber pneumatík od známych výrobcov, ktorí zaručujú kvalitu a dlhú životnosť.

Výmena pneumatík a výber tých správnych nie je len otázkou bezpečnosti, ale aj komfortu a ekonomiky. S pravidelnou kontrolou a výmenou pneumatík zaistíte, že vaše vozidlo bude vždy pripravené na všetky výzvy, ktoré vás  na cesty môžu stretnúť. Pre viac informácií a rad, navštívte náš blog na najpneu.com.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *