Budú autá jazdiť za nás ?

Viete si predstaviť spať počas šoférovania ? V budúcnosti by práve toto malo byť možné s autonómnymi autami. Kedy sa ich dočkáme ?

Nápad samojazdiaceho vozidla pochádza už z roku 1925, kedy americka spoločnosť Houdina Radio Control predstavila auto na diaľkové ovládanie. V 21. storočí toto nie je už len nápad, pretože na cestách samojazdiace stroje už vieme nájsť. Na diaľniciach v Arizone totižto mega spoločnosť uber testuje svoje autonómne kamióny. Ich prvá komerčná preprava bola prenos piva, a to až do diaľky 193 km. Okrem tejto firmy sa vývojom samojazdiacich vozidiel zaoberá snáď každá veľká auto spoločnosť. Napriek tomu, že žiadna firma si zatiaľ nedovolila nechať vozidlo kompletne bez dozoru, tie s najväčšími ambiciami ich sľubujú na cestách už do 3 rokov.  

Ako by vedelo nahradenie normálnych vozidiel autonómnymi ovplyvniť svet ? V prvom rade sa pozeráme na možnú stratu miliónov pracovných miest v oblasti šoférovania vozidiel a dopravy. Túto možnú budúcnosť si ľudia dobre uvedomujú, odkedy v oblasti osobnej dopravy  taxíkom prišli na trh aplikácie ako Uber, ktorá dáva možnosť prevážať ľudí za peniaze skoro každému, čím pôvodní zamestnanci v oblasti dopravy pocítili obrovskú konkurenciu. Hlavný dôvod prečo vie byť možnosť náhrady autonómnymi vozidlami tak atraktívna, je následné obrovské zníženie ceny za dopravu. Táto technológia takisto vie byť využívaná iba ako dopomoc pre dopravný sektor. V prípade, že nie je dosť ľudí na pokrytie určitých pracovných pozícii, vtedy vedia autonómne vozidlá prísť vhod. Ďalšia otázka k téme môže byť taktiež, čo sa stane s komunitou autičkárov a nadšencov jazdy ? Budeme sa na ceste predbiehať s prázdnymi vozidlami ? Stanú sa  pre nás autá už len niečím ako zberateľské kartičky ? Nebudeme sa už viacej trápiť nad skúškami pre získanie vodičského preukazu,a čo keď nezostane nikto kto si pamätá ako vozidlo šoférovať ? Dúfajme, že nie. 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *