Pneumatiky a význam ich označenia

Označenie pneumatík

Pri detailnejšom pohľade na vaše pneumatiky alebo pri ich kúpe ste si už možno pár krát položili otázku, čo vlastne znamenajú tie malé čísla vyryté na obvode pneumatiky? Nejde o náhodu ani výrobnú chybu, tieto číselné údaje majú svoj presný význam. Je dobré oboznámiť sa s týmito údajmi, keďže Vám môžu byť prospešné pri úkonoch týkajúcich sa vášho vozidla. Preto sme si pre Vás pripravili krátky návod, ktorý vás oboznámi s označením na pneumatikách a ich významom. 
Označenie pneumatík

Pomôže Vám technický preukaz. Tu totiž nájdete predpísané rozmery pneumatík pre vaše auto. Všetky rozmery povolených veľkostí pneumatík pre vaše vozidlo nájdete práve v “techničáku”. S jeho pomocou budeme čítať označenie pneumatík a zistíme tak či majú správne rozmery.

Na pneumatikách môžeme nájsť veľké množstvo údajov. Pre bežného vodiča však väčšina z nich nie je dôležitá. Je potrebné oboznámiť sa len s tými údajmi, ktorých porušenie Vám môže spôsobiť problémy s políciou či prejdením STK.

Hlavnými údajmi na pneumatike sú základné rozmery. Napríklad označenie 195/65 R15 sa môže čítať nasledovne. Zľava- šírka pneumatiky v mm(195), číslo za lomkou reprezentuje výšku bočnice pneumatiky v percentách v závislosti od jej šírky. To pri označení 195/65 znamená, že výška bočnice je 65% zo 195mm. Tretie číslo v poradí, vyznačené za písmenom R, je vnútorný priemer pneumatiky v palcoch. Tieto údaje nájdete na pneumatike a v technickom preukaze a je dôležité sa s nimi oboznámiť, aby ste predišli akýmkoľvek problémom na cestách.

Samozrejmosťou je označenie pneumatík podľa sezóny ich využitia (zimné, letné). Ďalšími dôležitými údajmi sú index rýchlosti a index nosnosti. Index nosnosti sa označuje číslami (napr. 60) a index rýchlosti písmenami (napr. T).

Aby bola kúpa vašich pneumatík, čo najpríjemnejšia, na našom e-shope sú pri každej sade pneumatík zobrazené aj dôležité údaje o nej. Neváhajte a odneste si domov tie najlepšie pneumatiky pre vaše vozidlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *