Vynálezca pneumatík mal zaujímavý život. Ako vznikli pneumatiky?

VYNALEZCA PNEUMATIK

Vedeli ste, že pôvodný vynálezca pneumatík, Robert William Thomson, bol Škót? A že okrem pneumatík stojí aj za vynálezom plniaceho pera? V každom prípade je isté, že bez jeho vynálezov by dnešný svet bol rozhodne iný. Čítajte ďalej a spoznajte jeho život.
VYNALEZCA PNEUMATIK

Škót zo Stonehavenu

Robert William Thomson sa narodil v roku 1822 a žil iba do roku 1873. S vynálezami pritom začal už keď mal 16 rokov, kedy sa po dvojročnom pobyte v USA vrátil do Škótska. Najprv pracoval v Aberdeene, a následne sa odsťahoval do Glasgowa a Edinburghu, kde tiež pracoval na inžinierskych pozíciách. 

Prvé myšlienky na pneumatiky, alebo minimálne na čosi podobné, vznikli, keď mal 23 rokov. Pustil sa do práce a prvá obdoba pneumatiky bola na svete. Svoj patent si nechal zaregistrovať v roku 1846 vo Francúzsku a v USA v roku 1847. Typ týchto pneumatík ale onedlho zatratil a pustil sa do výroby tvrdých, celogumových pneumatík. Tieto pneumatiky boli omnoho jednoduchšie na výrobu než prvé verzie. Navyše, tieto pneumatiky boli aj omnoho lacnejšie na výrobu, čo z nich robilo omnoho lepšiu voľbu než jeho prvé verzie. 

Smotanu zlízal Dunlop

Zhruba v rovnakej dobe si tieto pneumatiky dali patentovať spolu s Dunlopom, avšak iba Dunlopu sa podarilo pneumatiky naozaj popularizovať do miery, v akej sú populárne dnes. Faktom ale je, že vynálezcom originálnych pneumatík je Robert William Thomson. Na tomto príklade je pekne vidieť, že veľa vecí, o ktorých si myslíme, že nejako boli, sa stali napokon úplne inak než sme si mysleli. A že aj človek, ktorého inžiniering a vynálezy mimoriadne bavili, napokon o svoje prvenstvo jednoducho príde. 

Vedeli ste o tom, kto bol skutočný vynálezca pneumatík alebo sme vás prekvapili? Dajte nám vedieť do komentárov na Facebooku. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *