História hliníkových diskov: Ako sa vyvíjala ozdoba kolies?

Ako si vybrať svoje nové auto? Toto sú naše tipy

Hliníkové disky sú dnes automatickou súčasťou väčšiny vozidiel, až na tie najnižšie výbavové stupne. Nebolo tak tomu ale vždy. Poďte s nami nahliadnuť pod pokrievku histórie hliníkových diskov, ktoré okrášľujú naše autá.
História hliníkových diskov: Ako sa vyvíjala ozdoba kolies?

Hliníkové disky dnes

V dnešnej dobe slúžia hliníkové disky nielen na odlíšenie modelov, ale aj na rozpoznanie vyšších výbavových stupňov a na vyjadrenie nášho vkusu. Vyrábajú sa v nespočetných množstvách druhov a typov, dizajnov a z obrovského množstva materiálov.

Hliníkové disky a ich začiatky

Hliníkové disky sa sporadicky na vozidlách objavujú už od roku 1924, avšak u verejnosti sa stali populárnymi až v 80. rokoch minulého storočia. Po prvýkrát sa hliníkové disky objavili na modeli Bugatti Type 35 práve v roku 1924. Vďaka povahe materiálu sa tieto disky využívali aj ako dodatočné chladenie rozhorúčených bŕzd. 

Neskôr, po 2. Svetovej vojne, prišla značka Panhard s modelom PL 17, ktorý mal taktiež hliníkové disky, ale v trochu inom dizajne. Išlo o celokolesové disky, ktoré zlepšovali aerodynamiku vozidla.

Panhard PL 17

Ani legendárna americká značka Cadillac sa nenechala zahanbiť a na svoj modelový rad Cadillac Eldorado pripravila exkluzívne hliníkové disky, ktoré sa dali kúpiť nielen v pochrómovanej verzii, ale aj v pozlátenej. Na dlho si však potom dali pauzu, v Cadillacu najbližšie ponúkli hliníkové disky až v roku 1981.

Cadillac Coupe de Ville

Cadillac Coupe de Ville

Aj na Ferrari ste mohli v roku 1962 a 1964 zazrieť hliníkové disky. Ako môžeme vidieť, boli prevedené v úplne inom dizajne, než je bežné dnes, a najmä boli omnoho menšie. 

Ferrari 275 GTB/C

Ferrari 275 GTB/C

Menšie a skladnejšie disky

Disky boli vo všeobecnosti menšie a kládol sa na ne menší dôraz. Toto sa týkalo prakticky všetkých výrobcov vozidiel, a to už od 50. rokov až do cca začiatkov nového milénia (po roku 2000). Až po tomto období prišla móda neustáleho zväčšovania diskov kolies, ktoré dnes siahajú do obrovských veľkostí, prakticky až 30 palcov, v extrémnych prípadoch aj viac. 

Aké disky máte na vašom vozidle vy? Privítali by ste, ak by sa vrátila móda starších diskov? Dajte nám vedieť do komentárov na Facebooku.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *