Budú raz čínski výrobcovia pneumatík na absolútnom vrchole?

Čínsky trh s výrobou pneumatík exponenciálne rastie už viac ako 10 rokov. Aj keď posledné dva roky zaznamenáva menšie poklesy, stále je vysoká pravdepodobnosť, že sa raz dostane na vrchol. Podariť sa im to môže kopírovaním technológií tradičných známych značiek a stlačením výrobných cien na absolútne minimum. Koniec-koncov, tým sú Číňania preslávení.

Číňania skupujú, čo sa dá

V roku 2015 čínsky korporát ChemChina kúpil talianskeho výrobcu pneumatík Pirelli, pričom len nedávno sa hovorilo aj o ďalšom výnosnom obchode – známy čínsky výrobca pneumatík Qingdao Doublestar má eminentný záujem o kúpu jedného z najznámejších juhokórejských výrobcov pneumatík Kumho. 

Čína je aktuálne, okrem toho, najväčším svetovým trhom s pneumatikami, keďže ide o jeden z najväčších trhov, aj čo sa týka predaja vozidiel. Na druhej strane, v Číne sa predháňajú najmä stredne veľkí výrobcovia pneumatík. Najviac výrobcov sa nachádza v koncentrovanej oblasti Shandong v provincii Jiangsu a Zhejiang. Svoje výrobné závody tu majú aj najznámejšie svetové značky pneumatík, ako napr. Pirelli, Hankook alebo Yokohama. 

Čína najviac vyváža do USA

Napriek nedávnym sankciám uvaleným na čínsky tovar, z Číny cestuje stále najviac pneumatík práve do USA. Druhým najväčším trhom je pritom Spojené kráľovstvo, ktoré odoberá taktiež viac než dosť pneumatík, a to najmä kvôli stabilizovaniu miestneho auto-moto trhu z dôvodu brexitu. 

Zaujímavé je, že už sa netlačia iba európske alebo iné svetové značky pneumatík do Číny s ich výrobnými závodmi, ale začína sa to diať aj opačne. Čínski výrobcovia si čím ďalej, tým viac trúfajú dobyť západné trhy a otvárajú jednu továreň za druhou. Robia to pre nič iné, ako pre uvoľnenie sankcionovaných dovážaných tovarov. Ak totiž budú svoje produkty vyrábať priamo v domovských krajinách, vyhnú sa obrovským importným poplatkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *