Príbeh značky Yokohama: Na prvé počutie japonská

Príbeh značky Yokohama: Na prvé počutie japonská

Japonská značka Yokohama sa nachádza na pneumatikách mnohých áut aj v našich končinách. Niet sa čomu čudovať. Japonci boli vždy vynaliezaví a ich šikovnosť sa pretavila do niekoľkých naozaj úspešných svetových korporáciách. Platí to aj pre Yokohamu. Aké ale boli jej začiatky?
Príbeh značky Yokohama: Na prvé počutie japonská

Yokohama vznikla spojením dvoch firiem

Značka BFGoodrich sa na začiatku, v roku 1917, konkrétne 13. októbra, spojila s firmou Yokohama Rubber, pričom fúziou tak vytvorili spoločnú firmu. Zaujímavosťou pritom je, že Yokohama sa vďaka tomu nestala prvou, ale až druhou firmou zameranou na výrobu pneumatík v Japonsku. Prvou bola ďalšia legendárna značka, Dunlop. 

Vývoj firmy popohnali nielen skvelé technológie, ale aj vhodná doba. Okrem toho, že sa začali pomaly, ale isto, zahusťovať japonské cesty, prišiel aj obrovský dopyt po gumárenských produktoch, a to zhruba v 30. rokoch minulého storočia. V roku 1935 potom začala Yokohama pneumatikami a gumou ako takou zásobovať najväčších japonských výrobcov vozidiel, konkrétne Nissan a Toyota. 

Vojna načas zmenila pomery

Ako to už býva, počas vojn sa Yokohama transformovala na výrobcu komponentov pre lietadlá. Po vojne ďalší vývoj značky poriadnou silou akcelerovala Kórejská vojna. V 50. rokoch minulého storočia prichádzajú ďalšie obrovské inovácie, vďaka ktorým sa firma začala stávať prvotriednou svetovou firmou. V 90. rokoch začala dokonca používať aj syntetickú gumu, čím sa jej uľavilo nebyť závislou od prírodných zdrojov. 

Dnes je firma Yokohama jednou z najväčších gumárenských firiem na svete, pričom, samozrejme, nedodáva iba pneumatiky, ale aj rôzne súčiastky potrebné pre stavby domov alebo káblov a iné umiestnenia, v ktorých je guma naozaj potrebným výrobným materiálom. Vďaka tomu sa stala neoceniteľnou súčasťou sveta nielen japonských výrobcov čohokoľvek z gumy. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *