Barum je legenda medzi pneumatikami. Poznáte jej príbeh?

„Jedna z najznámejších značiek Československa“ – myslíme, že nebudeme preháňať, keď značku Barum nazveme práve takto. Tento rok bude Barum oslavovať už 72. rok svojej existencie, čo je už naozaj slušné číslo. Čím si teda táto legenda počas svojho života prešla? Poďme sa na to pozrieť. 

Za všetko môže Tomáš Baťa

Podnikateľ Tomáš Baťa, ktorý založil rovnomennú značku obuvi, bol aj na počiatku značky Barum. Už v roku 1932, teda 15 rokov pred založením značky Barum, začal experimentovať s výrobou pneumatík. Ako rástol segment automobilov, tak, samozrejme, rástol aj ten gumárenský. V roku 1948 teda konečne vzniká značka Barum, a to združením troch značiek – Baťa, Rubena a Matador. 

Keďže dopyt po pneumatikách sa neustále zvyšoval, rástol aj dopyt po pneumatikách, preto Barum urýchlila vývoj a v roku 1959 začala produkovať bezdušové plášte. Prvá radiálna pneumatika nasledovala v roku 1967 a obula si ju aj legenda s názvom Škoda 1000 MB. Barum sa v roku 1971 stal aj hlavným partnerom BarumRally, ktorá sa koná dodnes. 

Významným míľnikom boli aj pneumatiky s označením OR 37, ktoré obúvala aj Škoda Favorit. 

Ako je na tom Barum aktuálne?

Dnes je Barum nie najlepšou značkou na trhu, ale stabilným stredom ponuky. Ponúka širokú skladbu cenovo dostupných pneumatík od tých najzákladnejších, až po prémiové modely. Aktuálne je Barum súčasťou koncernu Continental, ktorý v roku 1993 kúpil túto českú značku. Barum má teda prístup k najlepšiemu vývoju, ktorý si môže dovoliť práve iba obrovský koncern, akým Continental je. 

Najznámejšie modely pneumatík sú Barum Bravuris, Brilantis, Polaris alebo Snovanis. 

Máte aj vy skúsenosti s pneumatikami Barum? Ak áno, budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte v komentároch pod FB príspevkom. Budeme sa tešiť. ☺

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *