Ako sa vyrábajú hliníkové disky?

Hliníkové disky sú akýmisi topánkami našich áut a keďže ich pre vás máme v ponuke naozaj slušné množstvo, napadlo nám napísať pre vás stručný článok, v ktorom si objasníme, ako sa hliníkové disky vyrábajú. Ak ste boli doteraz zvedaví, teraz je tu vaša šanca. ☺

Na začiatku všetkého je hliník

Keďže sú disky vyrobené z hliníka, na začiatku, ako inak, musí byť prvotná surovina, teda hliník a to zväčša vo forme úzkych a dlhých kvádrov. To, aká je cena tejto suroviny, ovplyvňuje výslednú cenu diskov, preto sa v niektoré obdobia dajú rovnaké disky kúpiť za rôzne ceny. 

Aby sa dal hliník tvarovať, musí byť najprv roztavený. Na každý model alu disku je vytvorená forma, ktorá z masy hliníka vytvorí disk. Hneď po tom sa kontroluje kvalita prostredníctvom röntgenu. Ak daný kus vyhovuje očiam röntgenu a taktiež špecializovaného technika, ide ďalej, kde sa pracuje na vyrezaní jednotlivých otvorov disku, ide o kovanie disku.

Najdrahšie modely ešte prechádzajú aj špeciálnou tepelnou úpravou, ktorá spôsobí, že disky budú ľahšie, ale stále pevné. Ukrajuje sa z nich totiž toľko hliníka, koľko je len možné. Disky sa ďalej musia striekať alebo lakovať, a to podľa toho, o aký model ide, či o čierny biely alebo klasický, strieborný. 

Samozrejmosťou je aj nutnosť každý disk otestovať v reálnych podmienkach a napokon udeliť dobrým kusom aj certifikát o kvalite a funkčnosti daného disku.

Každá značka má špecifické postupy

Najznámejší výrobcovia diskov majú svoje špecifické postupy, ktoré ich odlišujú od konkurencie, vďaka čomu majú možnosť si držať náskok. Jednotlivé časti procesu výroby sa neodlišujú zväčša markantne, ale môžu prispieť k zmene niektorých vlastností diskov. Nezabúdajte nakupovať iba kvalitné značky diskov, ktoré nájdete napr. aj na našom webe. 

Vybrali ste si už u nás hliníkové disky aj vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *