Ako často kontrolujete tlak v pneumatikách?

tlak pneumatík

Pri prezúvaní vašich sezónnych pneumatík (alebo celých kolies) ste nútení po ich nasadení skontrolovať aj tlak. Ak vozíte auto prezúvať do servisu, tam to pracovníci vyriešia za vás. Naozaj však stačí pozrieť sa na tlak pneumatík len dvakrát za rok? Pozrime sa na to bližšie.

tlak pneumatík

Nie príliš bolestivé dôsledky

Ak budete dlhodobo jazdiť s mierne podhustenými pneumatikami, hlavným dôsledkom tejto činnosti bude ich rýchlejšie opotrebenie. Nie je žiadnou novinkou, že mäkšia guma sa na ceste pod váhou auta jednoducho viac „rozpleští“, a tým pádom sa zvyšuje styčná plocha aj o miesta, ktoré sa za normálnych okolností vozovky pri jazde nedotýkajú. Vašim gumám tak vedome skracujete životnosť o tisícky kilometrov.

Bolestivejšie dôsledky

Medzi druhú skupinu dôsledkov patrí najmä smútok vychádzajúci z vášho bankového účtu alebo peňaženky pri pohľade na priemernú spotrebu vášho auta. Na mäkkých gumách si motor potiahne aj o desiatky percent viac paliva, než pri ich správnom natlakovaní. Ak chcete zajtra po ceste do práce spáliť menej benzínu, bežte si na benzínku dofúkať pneumatiky.

Nebezpečné dôsledky

Medzi život ohrozujúce dôsledky zlého natlakovania pneumatík patrí najmä riziko ich roztrhnutia počas jazdy vo vysokej rýchlosti. To platí rovnako pri malom, ale aj pri vysokom tlaku vo vašich pneumatikách. Roztrhnutá guma na diaľnici pri stotridsiatke nie je naozaj nič závideniahodné a je lepšie sa tomu vyhnúť.

Minúta času a všetko je ako má byť

Komické na tomto všetkom je, že vodiči by mohli tieto dôsledky odstrániť len malou investíciou – a to doslova jednou minútou času mesačne. Otvorte si dvere vodiča, pozrite, ako majú byť nahustené pneumatiky na vašom aute, zmerajte postupne v každej tlak a zadarmo si ich na benzínke dofúknite kompresorom.

Moderné autá sa o kontrolu postarajú za vás

Moderné autá (podobné systémy nehľadajte vo Favorite) majú takzvaný systém kontroly poklesu tlaku v pneumatikách. Po dofúknutí vašich pneumatík jednoducho vynulujete tieto údaje vo vašom palubnom počítači, ten zoskenuje aktuálny tlak a ak náhodou poklesne pod určitú únosnú úroveň, auto vám to za jazdy oznámi.

Kedy treba upraviť tlak

Nezabúdajte ešte na jeden dôležitý fakt. Tlak v pneumatikách nie je žiadna konštanta. Veľmi dobre si na nálepke na vašich dverách všimnite, že pre zadné kolesá sú tam dva údaje. Jeden platí v prípade, že veziete ťažký náklad. Vtedy je nutné prifúknuť pneumatikám trochu vzduchu naviac.

Potrebujete nové pneumatiky? Vyberte si z našej ponuky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *